IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-голям от очакванията растеж в Унгария, този на Чехия пък се забавя

Възстановяването на унгарската икономика обаче е ограничено от намаляващото търсене в еврозоната - най-важният пазар за износ на страната

12:46 | 14.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
По-голям от очакванията растеж в Унгария, този на Чехия пък се забавя

Икономическият растеж на Унгария се е усилил през второто тримесечие повече от очакванията на икономистите, съобщи Bloomberg.

БВП на страната нарасна на годишна база с 2,2 на сто – най-силен растеж от първото тримесечие на миналата година, след като за периода януари-март бе отчетен ръст от 1,7 на сто, по данни на статистиката на страната. Средните очаквания на 20 икономисти, взели участие в допитване на Bloomberg, бяха за растеж от 1,9 на сто.

Спрямо първото тримесечие е отбелязан ръст от 0,6 на сто.

Икономическият растеж на страната бе ограничен от последното тримесечие на 2006 г. насам заради спада на потреблението вследствие на строгите мерки на премиера Дюрчани. Кабинетът му увеличи данъците и намали субсидиите, за да свие рекордния бюджетен дефицит.

За засилването на растежа през второто тримесечие е допринесла добрата реколта, като най-значимата промяна в икономиката на страната от миналата година е именно в селското стопанство, коментира статистикът Чак Лигети.

Правителството прогнозира ръст за цялата 2008 от 2,4 на сто спрямо 1,3 на сто за 2007 г.

Възстановяването на унгарската икономика обаче е ограничено от намаляващото търсене в еврозоната, която е най-важният пазар за износ на страната.

В същото време за тримесечието чешката икономика е отчела най-слаб темп на растеж от близо четири години заради по-малките потребителски разходи вследствие на инфлацията.

БВП на страната се е увеличил с 4,5 на сто спрямо 5,1 на сто за първото тримесечие, като ръстът се забавя за четвърто поредно тримесечие. Средните очаквания бяха за растеж с 5 на сто.

Миналата седмица основният лихвен процент в страната, който е най-ниският в ЕС, беше намален за първи път от април 2005 г. досега заради опасения, че силната крона ще повлече надолу растежа и ще задържи потреблението на ниски нива. Потреблението на домакинствата, което е основният двигател на ръста на чешката икономика през последните две години, се е увеличило с 2,7 на сто за първите три месеца на годината – най-ниско ниво от две и половина години.

Източник на растежа през второто тримесечие е бил силният превес на износа над вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още