IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад на запасите в САЩ вдигна петрола с 4 долара

Американските рафинерии продължават да свиват производството си, което доведе до по-голямо от очакваното понижение на запасите от бензин

08:56 | 14.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Спад на запасите в САЩ вдигна петрола с 4 долара

Цената на петрола регистрира значително повишение през изминалото денонощие, след като вчера следобед стана ясно, че запасите от бензин на САЩ са се понижили доста повече от предварителните очаквания. За предходната седмица те са се свили с 6,4 млн. барела до 202,8 млн. барела, което е най-голямото понижение от октомври 2002 година насам. Прогнозите на анализаторите бяха за спад от 2,15 млн. барела.

Ежеседмичният доклад на американското енергийно министерство от вчера показа, че през миналата седмица рафинериите в САЩ отнова са понижили степента на натоварване на производствените мощности, като са работили на 85,9 на сто от капацитета си. Това е с 1,1 процентни пункта по-малко спрямо предходната седмица. Петролните запаси в най-голямата икономика са спаднали с 316 хил. барела до 296,6 млн. барела.

Това доведе до значителни покупки на петрол и в рамките на търговската сесия в Ню Йорк котировките се вдигнаха с 2,99 долара (2,6 на сто) до 116 долара за барел. Регистрираното поскъпване е най-голямото повишение на цените в рамките на един ден от 30 юли насам. В последствие по време на електронната търговия петролните контракти с доставка през септември поскъпват с още 0,88 долара до 116,88 долара за барел.

В Лондон вчера Брентът с доставка през септември поскъпна с 2,1 на сто (2,32 долара) до 113,47 долара за барел. Септемврийските фючърси поскъпват с 0,67 долара до 114,14 долара за барел на електронната платформа на борсата. Срокът за покупката на септемврийски фючърси изтича днес, което прави активността при търговията с октомврийските контракти все по-висока. В часовете на електронна търговия те поскъпват с 90 цента и се търгуват по 115,75 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още