IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Основната инфлация в Испания на петгодишен максимум

Испанското правителство дори прекратява традиционната си ваканция за извънредна среща на кабинета с фокус върху икономиката

16:08 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Основната инфлация в Испания на петгодишен максимум

Основната инфлация в Испания се е усилила през юли с най-бърз темп от над пет години, след като поскъпването на храните и горивата достигна и други стоки, съобщи Bloomberg.

Потребителските цени, с изключение на тези на енергията и пресните храни, са нараснали с 3,5 на сто на годишна база - най-силен растеж от декември 2002 г., при ръст от 3,3 на сто през юни. Средните очаквания на икономисти, участвали в анкета на Bloomberg, бяха за ръст на цените от 3,4 на сто.

Въпреки стагнацията на икономиката заради колапса на сектора на недвижимите имоти, Испания отчита едно от най-силните нива на инфлация в еврозоната. Очаква се ръстът на испанската икономика, който надминаваше този на еврозоната в продължение на повече от десетилетие, да се е забавил до 0,1 на сто през второто тримесечие.

„На основната инфлация ще й трябва по-дълго време, за да се успокои, отколкото на общата инфлация“, коментира Диего Фернандес, икономист към Fortis в Мадрид. „Вече не става дума само за проблем с цените на петрола. Компаниите започнаха да прехвърлят върху потребителите увеличените си разходи“.

Транспортът в страната е поскъпнал с 10,6 на сто през юли на годишна база.

В условията на усилваща се инфлация и забавящ се растеж испанското правителство дори прекратява традиционната си августовска ваканция за извънредна среща на кабинета утре с фокус върху икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още