IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BNP Paribas купува руска брокерска фирма за 70 млн. долара

Съвкупният обем на активите под управлението на „АнтантаПиоглобал” е от порядъка на 125 млн. долара

12:06 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
BNP Paribas купува руска брокерска фирма за 70 млн. долара

Най-голямата френска банкова група и пета в света - BNP Paribas, е в процес на покупка на руската брокерска компания „АнтантаПиоглобал”, съобщава вестник „Комерсант”, позовавайки се на източници, близки до сделката, според които тя е на стойност около 70 млн. долара. Покупката се предвижда да стане чрез брокерското подразделение на банката - BNP Securities Services.

Групата „АнтантаПиоглобал”, почти изцяло собственост на Александър Гайдамак (по неофициална информация), е създадена през 2004 г. и включва: инвестиционната компания „Атланта Капитал”, управляващата компания „Pioglobal Asset Management“, Московски фондов център и интернет-брокера NetTrader.ru.

В Русия BNP Paribas SA развива корпоративно кредитиране и банкови услуги за граждани. Към началото на годината активите на банката възлизат на 1,7 трлн. евро, пазарната капитализация – на 67,2 млрд. евро, а брокерското поделение управлява активи в света в размер на 834 млрд. евро.

Според анализатори най-голям интерес за инвеститорите представлява брокерският бизнес и управляващата компания на „АнтантаПиоглобал”. Съвкупният обем на активите под управлението на „АнтантаПиоглобал” е от порядъка на 125 млн. долара. За подобен бизнес обикновено се плащат 10-15% от средствата, т.е. в случая 12-15 млн. долара. Значително по-голямата сума на сделката се обяснява с наличието в групата на интернет-брокера и Московски фондов център.

Наблюдатели пък напомнят, че в началото на годината собствениците на групата „Атон” са продали брокерския си бизнес и подразделението, занимаващо се с организация на IPO и сливания и поглъщания на италианската Unicredit за 424 млн. долара. Обаче докато „Антанта Капитал“ заема 106-то място по обем на операциите с ценни книжа в Русия, то „Атон“ влиза в първата десетка на най-големите инвестиционни компании в страната. И в тази връзка цената на „АнтантаПиоглобал” е завишена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още