IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава да поевтинява

Цената на черното злато остава трайно под 114 долара за барел, очакват се данни за нов спад на търсенето в САЩ

08:42 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът продължава да поевтинява

Котировките на петрола отново се понижиха през изминалото денонощие, водени от очакванията за днешния доклад на американското правителство за степента на натовареност на рафинериите в страната. Прогнозите на анализаторите са, че за седмицата до 8 август рафинериите са работели на 86,5 на сто от капацитета си, което е с половин процентен пункт по-малко от предходната седмица. Разликата със съпоставимия период година по-рано е още по-голяма, тъй като за същата седмица на 2007 година рафинериите са отчели натовареност от 92 на сто.

Спадът в натоварването на производствените мощности дава сигнал, че търсенето на горива в САЩ продължава да намалява заради рекордните им цени. Това оказва натиск върху котировките, тъй като страната е най-големият потребител на петрол в света и състоянието на вътрешния пазар е от съществено значение за състоянието на цялостната конюнктура на световните пазари.

По време на вчерашната борсова сесия в САЩ петролните контракти с доставка през септември поевтиняха с 1,3 на сто (1,44 долара) до 113,01 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 1 май насам. В часовете на електронна търговия цената на петрола се повишава с 31 цента и по време на азиатската сесия се търгува по 113,32 долара за барел.

В Лондон вчера септемврийските фючърси за петрола от сорта Брент, срокът за сключването на които изтича утре, отстъпиха с 1,4 на сто (1,52 долара) до цена на затваряне 111,15 долара за барел. На електронната платформа на борсата котировките нарастват със 7 цента и в азиатската сесия достигат 111,22 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 30.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още