IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Застрашени ли са доставките на петрол през Грузия?

При пълен срив на доставките през Грузия ще бъдат прекратени доставки общо в размер на 1,6 млн. барела нефтен еквивалент на денонощие

12:07 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Застрашени ли са доставките на петрол през Грузия?

Има сериозни рискове при транзита на енергия през Грузия, а започналият военен конфликт между Русия и Грузия за Южна Осетия поставя под въпрос и реализацията на енергийните международни проекти в Грузия, се казва в доклад на инвестиционната компания „Тройка диалог”, цитиран от вестник Ведомости.

При пълен срив на доставките през Грузия, (което засега само теоретично е възможно) ще бъдат прекратени доставки общо в размер на 1,6 млн. барела нефтен еквивалент на денонощие, смятат скпертите.

Почти всичките изнасяни през Грузия енергоносители са от Азербайджан. През територията на Грузия минава петролопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан с пропускателна способност от 1 млн. барела на денонощие, петролопроводът Баку-Супса (145 хил. барела на денонощие) и газопроводът Баку-Тбилиси-Ерзерум (6,6 млрд. куб. м годишно).

Азербайджан изнася нефт през Грузия и чрез пристанищата и с жп-транспорт – общо 146 хил. барела на денонощие. Най-големите петролни терминали в Грузия се намират на пристанищата Батуми (300 хил. барела на денонощие), а също Супса и Кулеви. Транзитът на петрол от Казахстан през Грузия е само около 20 хил. барела на денонощие.

Досега руско-грузинският конфликт се отразява само на морските доставки. Вчера Азербайджан и Казахстан обявиха прекратяване на износа на свой петрол през грузински пристанища и евакуация на своя персонал от пристанищата.

Днес стана известно, че Азербайджанската национална нефтена компания се е договорила с руската Транснефт за увеличаване на преноса на неин петрол по петролопровода Баку-Новоросийск от 20 хил. на 40 хил. барела на денонощие, което означава, че тръбопроводът, по който преди конфликта са преминавали 50 хил. барела на денонощие, вече почти изцяло е зает.

Освен това, по неофициална информация от източник от Азербайджанската национална нефтена компания, Азербайджанската международна нефтена компания (консорциум между Азербайджанската национална нефтена компания и ВР) съкращава временно износа на петрол от 850 хил. барела на денонощие до 250 хил. барела на денонощие.

Като цяло, по оценки на експерти, съкращаването на износа на петрол от Азербайджан няма да превиши 0,5-1% от световното търсене. Ако конфликтът не се задълбочи, нередовните доставки през Грузия почти няма да се отразят на цените на петрола на световните пазари.

Но конфликтът може да застави инвеститорите отново да се замислят за рисковете при използване на грузинската територия за транзит при реализацията на големи международни проекти в нефто-газовата сфера, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още