IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страх от нови фалити във финансовия сектор

Проучване в САЩ, Канада и Европа показва, че големите играчи очакват нов провал на голяма банка

10:50 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Страх от нови фалити във финансовия сектор

Институционалните инвеститори очакват, че през следващите 6 месеца в резултат на ефектите от кредитната криза, ще фалира още някоя финансова компания, показва проучване, цитирано от FT. Почти 60 на сто от американските и европейските институционални инвеститори, анкетирани от Greenwich Associates смятат, че ще има такъв фалит през следващите 6 месеца. Други 15 на сто смятат, че това ще стане през следващите 6 до 12 месеца.

Инвеститорите се страхуват, че ефектът от фалита на голяма финансова институция на пазара на кредитни деривативи ще представлява сериозна заплаха за световните пазари. „Повечето институции смятат, че сме в най-опасния период за фирмите от сектора на финансовите услуги“, казва Франк Феенстра, консултант в Greenwich Associates. „Може би ако пазарите издържат през следващите 6 месеца, нивото на песимизъм ще започне да спада.“

Проучването на Greenwich Associates, което ще бъде публикувано тази седмица, обхваща 146 институции между които банки, хедж фондове, инвестиционни мениджъри, взаимни и пенсионни фондове от САЩ, Канада и Европа. Загрижеността за риска, свързан с насрещната страна по сделките, при които посредством деривативи или други ценни книжа на фалирала банка или инвеститор може да се стигне до верижна реакция от финансови фалити, накара Федералния резерв да настоява за спасяването на Bear Stearns през март.

Централните банки и регулаторите, водени от Федералния резерв, притискат дилърите да предприемат мерки за ограничаване на системния риск около кредитните деривативи, сектор, който образува балон до 62 млрд. долара при съществуващите договори само за няколко години. Мерките на Фед през последните дни включват и препоръките към банките да поддържат по-високи нива на ликвидност.

Проучването на Greenwich разкрива, че 55 на сто от респондентите са спрели да използват услугите на една или няколко финансови институции, различни от Bear Stearns като страна по кредитна сделка поради загрижеността за платежоспособността, въпреки че не назовават въпросните компании. Много от тях са намалили използването на суап сделки за прехвърляне на риска (credit default swaps), които са най-често използваният тип кредитни деривативи.

Американските компании, които са взели участие в проучването, са най-загрижени за риска, свързан с насрещната страна по сделката на пазара за кредитни деривативи. Greenwich съобщава, че 85 на сто го считат като сериозна заплаха в сравнение с 55 на сто от европейските инвеститори. Близо 80 на сто от запитаните твърдят, че банките са затегнали марджините или изискванията за гаранции през последната година.

Тревогите за финансовата сила на банките продължава да намира отражение в повишената краткосрочна цена на набиране на средства, пред която са изправени финансовите институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 29.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още