IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пореден спад в цената на петрола

Очакванията, че кризата в САЩ ще продължи и догодина доведоха до опасения за спад на търсенето от страна на потребителите

08:30 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Пореден спад в цената на петрола

Цената на петрола регистрира нов спад, макар движението на котировките да не беше така волатилно, както през последните няколко сесии. Основна роля за поевтиняването изиграха прогнозите, че кризата в САЩ ще се пренесе и в следващата година, а това накара мнозина да заложат на спад в търсенето на суровината.

За по-ниските цени на черното злато допринесе и силата на американскиа долар, който поскъпна до най-високите си нива срещу еврото за последните пет и половина месеца. Поскъпването на зелените пари води след себе си намален интерес към суровините като средство за предпазване от инфлация и кара инвеститорите отново да заемат рискови позиции на валутните и фондовите пазари.

 
По време на вчерашната търговска сесия в САЩ цената на петрола се понижи с 0,7 на сто (75 цента) до 114,45 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 1 май насам. С това поевтиняването от рекорда при 147,27 долара за барел, поставен на 11 юли, вече възлиза на 23 на сто. В часовете на електронна търговия септемврийските фючърси отстъпиха с още 49 цента и по време на азиатската сесия барел петрол струва 113,96 долара.

 
В Лондон вчера Брентът изгуби 0,66 долара (0,6 на сто) от стойността си и сесията приключи при цена 112,67 долара за барел. На електронната платформа на борсата петролните контракти с доставка през септември поевтиняват с още 63 цента и към момента се търгуват по 112,04 долара за барел.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 29.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още