IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай ще изпревари САЩ като водещ производител още догодина

Прогнозата беше това да се случи 4 години по-късно, но отслабващата икономика на Щатите ще ускори придвижването на Китай на лидерската позиция

14:59 | 11.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Китай ще изпревари САЩ като водещ производител още догодина

Като резултат от бързо отслабващата икономика на САЩ се предвижда Китай да изпревари Америка като най-голям производител на готова продукция през следващата година, което е с цели четири години по-рано от очакваното, показва анализ на FT.

Огромният скок, който се очаква, се вижда от прогноза за Financial Times, изготвена от американската консултантска агенция Global Insight. Според нея през следващата година Китай ще произвежда 17 на сто от добавената стойност в производството на стойност 11,783 трлн. долара, като същевременно на САЩ ще се падат 16 на сто.

През миналата година САЩ бяха далеч начело, произвеждайки 20 на сто от общото производство в света. Със своите 13,2 на сто пък Китай зае второто място.

Миналата година икономистите от Global Insight предвиждаха, че САЩ ще запазят лидерската си позиция до 2013, но голяма ревизия в посока намаляване на вероятното производство през тази и следващата година се очаква да доведе до изместването на страната по-бързо от предвиденото.

Данните подчертават разрастването на производствено ориентираната китайска икономика през последните 20 години. През 1990 г., преди икономическите реформи да заработят, Китай произвеждаше едва 3 на сто от световното производство. Производственият сектор на страната създаде 17,5 на сто от световния БВП през 2007 г., но повечето дейности в значително по-големите сектори на услугите, като например продажбите на дребно, дистрибуцията, транспорта и комуникациите, останаха в силна зависимост от производството.

Очакваната промяна ще сложи край на над 100-годишната доминация на САЩ. Тя връща Китай към позицията, която е заемала според историците 1800 години до около 1840 г., когато Британия става най-големият производител в света след Индустриалната си революция.

Global Insight отчита производството на крайна продукция за отделните страни - включително дейността на компаниите с чужда собственост и местните компании - като добавена стойност в производството. Данните за добавената стойност се получават, като се извадят разходите като покупка на материали, части и услуги от брутното производство, измерено чрез продажбите на отделните компании. Данните включват и информация за текущата година.

След изчистване на влиянието на инфлацията, за да се превърнат данните в постоянни цени, положението на САЩ изглежда по-добро, защото инфлацията през този период се очаква да е по-ниска от тази в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още