IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тотален крах на комуникациите в региона около Южна Осетия

Спрени са паричните преводи и пощенските услуги с Русия, не се извършват морски пътнически превози, нарушени са петролните доставки

13:28 | 11.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Тотален крах на комуникациите в региона около Южна Осетия

Паричните преводи и пощенските услуги между Русия и Грузия са прекратени поради военните действия в Южна Осетия, съобщи Интерфакс. Според медията и двата вида услуги са прекратени по технически причини, касаещи прекратяването на доставката на поща по въздух и паричните преводи, а не поради изрично разпореждане на властите.

По последни данни от днес са прекратени и морските пътнически превози между Русия и Грузия. 

Транзитът на петрол от Азербайджан през две основни пристанища на Грузия е временно преустановен, съобщава пък РИА Новости, цитирайки президента на Държавната нефтена компания на Азербайджан.

По думите му през изминалата нощ транзитът на петрол през пристанищата Батуми и Кулеви е спрял и Азербайджан разглежда възможността за износ на петрол чрез руския петролопровод Баку-Новоросийск, въпреки че неговата пропускателна способност не е голяма.

Междувременно стана известно, че Казахстан също обмисля да заобиколи Грузия при износа на петрол, използвайки евентуално петролопровода  Баку-Новоросийск.

Британската петролна компания ВР няма информация за бомбардировка от страна на руската авиация на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, съобщава от своя страна AFP, позовавайки се на изявление от компанията. Вчера грузинските власти съобщиха за такава бомбардировка.

От ВР подчертават, че от 6 август по петролопровода не се транзитира нефт, обаче това не е свързано със събитията в Южна Осетия, а с аварията на територията на Турция в резултат на взрив, вероятно предизвикан от кюрдски сепаратисти.

По-рано днес стана ясно, че две от най-големите международни рейтингови агенции - Fitch и Standard & Poor's, понижиха кредитния рейтинг на Грузия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още