IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се съвзе след мощния спад от петък

Военното положение в Грузия и твърденията, че поевтиняването е прекомерно подкрепиха котировките на черното злато

08:37 | 11.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се съвзе след мощния спад от петък

Петролът успя да се съвземе след значителните разпродажби от миналата седмица, когато котировките изгубиха близо 8 на сто и се понижиха до най-ниските нива от началото на месец май досега. В началото на седмицата цената на черното злато напредна, като за това допринесоха твърденията, че поевтиняването от миналата седмица е било прекомерно.

На цената на суровината се отрязява и военното положение в Грузия, тъй като според официално съобщение на грузинските власти руски бомбардировачи са обстрелвали главния петролопровод, снабдяващ страната с гориво. Стратегическото положение на Грузия в т.нар. „южен енергиен коридор“, който позволява свързването на Каспийския басейн със световните пазари прави ситуацията в региона ключова за цените на черното злато, предава Bloomberg.

В петък на борсата в Ню Йорк петролът поевтиня с 4,82 долара (4,0 на сто), за да проключи седмицата при 115,20 долара за барел. По този начин за последните пет търговски сесии черното злато е изгубило 7,9 на сто от цената си. Котировките вече са с над 20 на сто по-ниски от измерения на 11 юли рекорд от 147,27 долара за барел, което означава, че може да се говори за наличието на мечи пазар.

На борсата в Лондон в петък Брентът изгуби 4,53 долара (3,8 на сто), за да приключи седмицата при 113,33 долара за барел.

Новата седмица започна с ръст на котировките от 1,2 долара (1,04 на сто) до 116,40 долара за барел в часовете на електронна търговия на борсата в Ню Йорк. На лондонската платформа за електронна търговия петролът от сорта Брент с доставка през септември поскъпва с 1,33 долара до 114,66 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 30.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още