IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират цена от 200 долара за барел петрол до 5-10 години

Кризата в предлагането е възможна заради недостатъчните инвестиции от страна на петролните компании за увеличаване на добива, а не поради липса на петрол под земята

11:20 | 08.08.08 г.
Прогнозират цена от 200 долара за барел петрол до 5-10 години

Светът е изправен пред сериозна криза с предлагането на петрол в рамките на 5 до 10 години, която може да повиши цените до над 200 долара за барел. Това сочи поредният доклад, прогнозиращ развитието на търговията с черното злато - изготвен от британската анализаторска организация Chatham House.

В него се твърди, че цената от 200 долара е възможна (ако търсенето продължи да нараства) заради недостатъчните инвестиции от страна на петролните компании за увеличаване на добива, а не поради липса на петрол под земята.

Криза в предлагането е вероятно да настъпи около 2013 г., „дори и при известно увеличение на капацитетите през следващите няколко години“, се отбелязва в доклада на Пол Стивънс, старши научен сътрудник в Chatham House.

„Това означава, че бързо ще се стигне до увеличение на цената, въпреки че съществува въпросът как могат да се използват стратегическите запаси, за да се ограничи това“, пише в доклада, който заключава, че „увеличение над 200 долара е възможно“.

Докладът признава, че разчита на „спорна и изключително оптимистична“ прогноза за бъдещото търсене и предлагане на петрол. В него се приема, че капацитетът на добив в Саудитска Арабия ще остане непроменен, след като достигне 12,5 млн. барел на ден през 2009 г., а този в другите страни членки на ОПЕК ще остане без изменения след 2008 г.

Цените на петрола нараснаха рязко през последните години, като цената на суровият петрол в САЩ скочи до рекорда от над 147 долара за барел през юли, преди да отстъпи до около 120 долара сега.

Според доклада инвестициите в нови петролни находища са и ще останат недостатъчни, отчасти защото международните петролни компании са стимулирани да раздават дивиденти на акционерите, вместо да ги реинвестират.

Посочва се също и „национализъм в ресурсите“ в някои страни производителки, които не позволяват на международни компании да участват в развитието на капацитетите. Отбелязва се и че някои правителства ограничават инвестициите в своите държавни петролни компании.

Според доклада правителствата в индустриализираните страни не са склонни да се намесват на енергийните пазари, а самите пазари не са в състояние да осигурят достатъчно стимули за запазване или увеличаване на енергията в производство.

Пред Ройтерс Стивънс е коментирал, че той лично е за по-голяма държавна намеса, но тя трябва да бъде „интелигентна намеса“. „Добър пример е съхраняване на енергия и по-добра енергийна ефективност. Ако това зависи само от пазара, никога няма да се случи или ще стане много бавно“, казва той.

Стивънс изпитва смесени чувства относно сценария, който описва в доклада си. „От една страна, би трябвало да се притесняваме, защото ще имаме недостиг на енергия. От друга, може би е добре цената да е висока, за да почнат хората най-накрая да се държат разумно относно енергията“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още