IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се повиши заради експлозията в Турция

Атентат срещу петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан доведе до ръст на котировките с 1,5 долара в американската сесия

09:39 | 08.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се повиши заради експлозията в Турция

Петролът прекъсна поевтиняването си от началото на седмицата заради експлозията на петролопровода от Азербейджан до Турция, по който се транспортират около 1 млн. барела дневно. Очакванията са доставките да бъдат прекратени за две седмици, за да бъдат отстранени нанесените щети. До момента няма категорична представа за причините за експлозията, но кюрдските бунтовници поеха отговорността с твърдението, че експлозията е предизвикана от тяхно нападение, предава Bloomberg.

Опасенията за проблеми с доставките доведоха до ръст на цената на петрола с 1,44 долара (1,2 на сто) до 120,02 долара за барел. В азиатската сесия петролните контракти с доставка през септември отстъпват с минималните 6 цента и се търгуват по 119,96 долара за барел.

Вчера в Лондон петролът от сорта Брент поскъпна с 0,7 на сто (86 цента) до 117,86 долара за барел. На електронната платформа на борсата септемврийските фючърси поевтиняват с още 22 цента и по време на азиатската сесия се търгуват по 117,64 долара за барел.

Въпреки повишението на котировките от последното денонощие, петролът е на път да отбележи четвърто поредно седмично поевтиняване. Основните причини за това могат да бъдат търсени по посока значителното засилване на американския долар и пониженото търсене на петрол заради високите му цени.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 08.08.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още