IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Xstrata иска да купи британската Lonmin за 10 млрд. долара

По оценки на швейцарската компания печалбата на Lonmin се обезпечава единствено от високите световни цени на платината (1584,5 долара за унция)

18:26 | 06.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Xstrata иска да купи британската Lonmin за 10 млрд. долара

Швейцарската стоманодобивна компания Xstrata отправи оферта за придобиването на британската Lonmin за 5 млрд. паунда (9,8 млрд. долара), съобщава Financial Times. Xstrata притежава 8% от акциите на Lonmin.

Ако Lonmin, която е третата по големина в света компания за добив на платина, се съгласи на сделката, тя ще получи по 33 паунда за акция. За последната година ценните книжа на британската компания са поевтинели с 26%.

По оценки на швейцарската компания печалбата на Lonmin се обезпечава единствено от високите световни цени на платината (1584,5 долара за унция).

Засега ръководството на Lonmin отказва преговори с Xstrata, заявявайки, че британската компания е силно подценена от Xstrata.

Основана през 1929 г., Xstrata има добивни предприятия в 18 страни в света и добива цинк, мед, злато, сребро, олово и въглища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още