IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

OMV се отказа от опитите да придобие унгарската MOL

От ЕК са изразили сериозна загриженост, че потенциалното сливане може да се отрази негативно върху конкурентната среда

16:49 | 06.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
OMV се отказа от опитите да придобие унгарската MOL

Австрийската петролна компания OMV AG (притежаваща верига бензиностанции и в България) се отказа от намерението си да придобие унгарската петролна компания MOL Nyrt, след като срещна неодобрението на Европейската комисия, съобщи Bloomberg.

От OMV вече считат за икономически и стратегически нерационално да продължават с усилията си да завършат сделката по покупката на MOL при съществуващите условия.

В предварителни проучвания от ЕК са изразили сериозна загриженост, че потенциалното сливане може да се отрази негативно върху конкурентната среда.

През юни миналата година австрийската компания увеличи дела си в MOL и направи предложение на унгарската компания за изкупуване на нейните акции за 2,8 трлн. форинта (15,7 млрд. долара), т.е. по 180,5 долара за акция. Тогава се предполагаше, че при сделка част от заплащането ще се извърши с акции на австрийската компания.

Ръководството на MOL обаче отказа да обсъжда предложението на OMV, придържайки се към собствената си стратегия за развитие. По мнението на ръководството на MOL, по-тясно сътрудничество между двете най-големи компании в сектора за страните си, може да доведе до ограничаване на конкуренцията в региона.

При това, опасявайки се от поглъщане от страна на OMV, от унгарската компания не са изключвали партньорство с руски компании.

Според съобщение на OMV от днес в периода януари – юни 2008 г. продажбите на групата регистрират увеличение от 41% до 12,9 млрд, евро, а печалбата преди облагане с данъци и такси за периода е 1,75 млрд. евро, което е увеличение от 63% на годишна база. Нетните приходи след приспадане на миноритарното участие, сравнени с първата половина на 2007 г., се увеличават с 52% до 1,13 млрд. евро.

През май OMV е подписала 3-годишен синдикиран револвиращ заем на стойност 1,5 млрд. евро, който ще се използва за корпоративни цели. Корпорацията планира средни годишни инвестиции до 2010 г. в размер на 3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още