IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Светът върви към нестабилност и насилие заради скъпите храни и енергия

46 страни са изправени пред риск от въоръжен конфликт, а други 56 са в риск от политическа нестабилност, сочи доклад

11:23 | 06.08.08 г.
Светът върви към нестабилност и насилие заради скъпите храни и енергия

Поскъпването на хранителните продукти и енергията, недостигът на вода, промените в климата и увеличаването на миграцията биха могли да породят нарастваща нестабилност и насилие в света през следващото хилядолетие, сочи доклад на глобалната изследователска организация Millennium Project, цитиран от АФП.

Въпреки мрачната прогноза в доклада се заявява, че „постиженията в науката, технологията, образованието и икономиката изглежда могат да накарат света да работи много по-добре, отколкото днес“.

В доклада се очертават 15 глобални предизвикателства, които варират от вода и енергия до организирана престъпност и глобална етика и които изискват приоритетно внимание.

Половината от света е уязвим от социална нестабилност и насилие, става ясно от доклада.

46 страни (2,7 млрд. души) са изправени пред висок риск от въоръжен конфликт, а други 56 държави (1,2 млрд. души) са в риск от политическа нестабилност, се посочва в доклада на базата на данни на щатския институт Center for Naval Analyses.

37 държави са изправени пред кризи с хранителните продукти заради нарасналото търсене от бързо развиващите се страни, високите цени на петрола, ползването на растителни култури за биогорива и други.

„Цените на основните хранителни продукти в света се удвояват“, пише в доклада. „Така например цените на зърнените култури, включително пшеница и ориз, са се увеличили със 129% от 2006 г. насам“.

Предвид това, че близо 3 млрд. души работят за 2 долара или по-малко на ден, глобалният социален конфликт в дългосрочен план изглежда неизбежен, ако не се предприеме по-сериозна политика относно храната и ако не бъдат постигнати значими научни постижения.

Oчаква се световното население да нарасне от сегашните 6,7 млрд. до 9,2 млрд. до 2050 г., като скоро след това достигне връх от 9,8 млрд., преди да се падне до 5,5 млрд. до 2100 г., отбелязва докладът, като се позовава на по-ниската прогноза на ООН.

Сред сериозните предизвикателства пред човечеството е водата. Според доклада днес 700 млн. души са изправени пред недостиг на вода (като под недостиг се разбира по-малко от 1000 куб. м на човек годишно). Цифрата може да нарасне до 3 млрд. до 2025 г. заради климатичните промени, ръста на населението и нарастващото търсене.

Светът ще се нуждае от 50% повече храна до 2013 г. и три пъти повече в рамките на 30 години, което изисква повече вода и земя.

Millenium Project е инициатива на Световната федерация на асоциациите на ООН (WFUNA), глобална мрежа от институции в над 100 държави.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още