IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Самолетното гориво в Русия поевтиня принудително

Това е първото поевтиняване на керосина в Русия от една година насам, а от август 2007 г. досега самолетното гориво в страната е поскъпнало с 89%

14:13 | 05.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Самолетното гориво в Русия поевтиня принудително

Производствените цени на руските предприятия, произвеждащи самолетно гориво (керосин) само за миналата седмица са паднали средно с 1,8%, съобщава вестник „Взгляд”. Въпреки че напоследък цените на петрола на световните пазари се понижават, експертите са уверени, че без личната намеса на премиера Владимир Путин нямаше да има намаление на цените на керосина.

Това е първото поевтиняване на керосина в Русия от една година насам, а от август 2007 г. досега самолетното гориво в страната е поскъпнало с 89%. Независимо от колебанията в цената на петрола през последните месеци, тази на керосина вървеше стабилно нагоре.

Въпросът опира до монополното положение на нефтопреработвателните компании, смятат експерти. Големите компании с вертикална структура извършват всички дейности от добива на петрола до доставката на керосин на едро и затова диктуват цените на авиокомпаниите.

При наскоро проведена среща с ръководството на Федералната антимонополна служба (ФАС) Путин е поставил въпроса да вземат съответните мерки относно цената на керосина, иначе той ще „вземе съответните кадрови решения”, пише вестникът.

В резултат ФАС незабавно е започнала разследване срещу основните производители на авиационно гориво в Русия – Лукойл, Газпром нефт, ТНК-ВР Холдинг, Роснефт и Сургутнефтегаз, във връзка със злоупотреба с доминиращо положение на пазара.

И само дни по-късно се забелязват първите оптимистични (за авиокомпаниите) признаци на пазара на керосин – той започва да поевтинява. Прави впечатление също, че цените на горивото намаляват по-бързо на московските горивни авиобази (които са по-близо до правителството), отколкото в регионите.

Представители на ръководствата на Газпром нефт и Роснефт твърдят, че настоящото поевтиняване на керосина е свързано със световните цени на петрола, така че се очаква то да продължи.

Понастоящем авиопревозвачите следят внимателно разходите си, твърдят експерти. Дори поевтиняване от 2% на керосина ще доведе до 1% повишаване на рентабилността им. Така например, при намаляване на цената на авиогоривото, което Газпром нефт доставя на московското летище Внуково с около 1000 рубли/т (около 2%), то зареждащите там авиокомпании ще си спестят месечно общо около 100 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още