IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Spice Girls начело по приходи от концерти с 33 млн. долара за година

Download Festival в Донингтън Парк, Англия, пък е генерирал най-големи високи сред фестивалите - 20,3 млн. долара

12:28 | 05.08.08 г.
Spice Girls начело по приходи от концерти с 33 млн. долара за година

Въпреки икономическото забавяне музикалният бизнес се задържа на повърхността благодарение на многобройните фенове, готови да пожертват финанси и време, за да видят своите любими изпълнители. Красноречив показател за това е класацията на Forbes за фестивалите и концертите, който са генерирали най-големи приходи за една година към април 2008 г.

Британската група Spice Girl се нареди на първо място по касов сбор, след като през януари привлече приходи от 33 млн. долара, благодарение на 17-те си изяви на лондонската сцена O2 Arena с капацитет за 20 хил. зрители.

Същата сцена носи завидни приходи и за Prince, който изнася концерти там 21 пъти миналия август. Той се нарежда на второ място в класацията с 22 млн. долара на второ място в класацията.

Третата позиция заема рок групата от Ню Джърси Bon Jovi, който привлича 138 хил. фенове с десет концерта през октомври за откриването на концертния център Prudential Center в Нюарк, Ню Йорк. Приходите възлизат на 16,3 млн. долара.

Следват The Police, които заемат цели три позиции в класацията. Концертът им в началото на септември на националния стадион във Франция с капацитет от 104 хил. души, е донесъл приходи от 15,3 млн. долара. През февруари групата е привлякла общо 7 млн. долара с концерт в Токио на стадион с капацитет от 50 хил. души. Друга изява на групата е привлякла 59 хил. техни фенове и приходи от 5,4 млн. долара на стадиона Маракана в Рио де Жанейро, което е най-касовият концерт в Южна Америка за всички времена.

Класацията на най-касовите концерти за годината до април завършва с Джъстин Тимбърлейк, чиито три изяви на най-голямата сцена в Австралия са донесли приходи от 6,5 млн. долара.

Що се отнася до фестивалите, които генерират най-големи парични потоци, Европа е водещ домакин на подобни събития.

На първо място с приходи от 20,3 млн. долара се нарежда фестивалът Download Festival в Донингтън Парк в Англия. Звездите сред участниците са били Linkin Park, Velvet Revolver и My Chemical Romance.

Фестивалът Oxegen в Ирландия е донесъл приходи от 17,2 млн. долара и в него са участвали The Killers и Muse и Arcade Fire.

По 17 млн. долара са генерирани на фестивалите Bonnaroo Music Festival в Манчестър, Тенеси, и на Coachella Valley Music & Arts Festival в Калифорния, като сред звездите в първия са The Police, Tool и White Stripes, а във втория - Rage Against the Machine, Red Hot Chili Peppers и Bjork.

Фестивалът Rock Am Ring на пистата Нюрбургринг, Германия, е генерирал приходи от 12,6 млн. долара благодарение на участници като Linkin Park, Smashing Pumpkins и Korn.

Южна Африка също може да се похвали с високооборотни фестивали като например My Coke Fest в Йоханесбург, който е генерирал 2,7 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още