IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко скъпо удоволствие е Париж?

Френската столица е една от най-скъпите туристически дестинации, но има и по-евтини начини да й се насладите

09:20 | 05.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Колко скъпо удоволствие е Париж?

Париж е един от най-посещаваните градове в света и също един от най-скъпите, пише AP.

„Градът си заслужава разходите“, посочва туристът ветеран Алекс Уодкин, на 71 години, пенсионер от Дъблин, Ирландия, който пие кафе за 4 евро на Шан-з-Елизе. „Ако избягвате скъпите места - като това - няма да похарчите много пари. Но ключът е да планирате предварително“.

За туристи с ограничен бюджет изборът може да е труден: да останат в далечно предградие и да ядат франзели всеки ден или да си тръгнат доволни, но без пукната пара. За тези, които са добре информирани, има много евтини - дори безплатни - начини да се насладят на града.

Забележителностите

Никой уважаващ себе си турист не би могъл да пропусне Айфеловата кула, но за да достигнете нейния връх, трябва да платите 12 евро, а дългите опашки ви изтощават, докато дойде моментът, в който да се насладите на прочутата гледка.

Вместо това направете като парижаните: елате вечерта, пригответе си пикник и седнете на просторните тревни площи около кулата. Гледайте залеза и се възхищавайте на осветената нощем кула, чиито светлини се включват всеки час за десет минути.

За да имате хубава гледка към Париж, просто се изкачете на върха на хълма Монмартър и седнете на стълбите пред базиликата "Сакрe кьор".

Музеите

В случай че планирате да прекарате по-голямата част от времето си в музеи - което е твърде възможно при наличието на десетките красиви музеи в Париж - пропуските (за два, четири или шест дни) няма да ви спестят много пари.

Опитайте се да планирате посещението си, така че да включва първата неделя от месеца, когато Лувъра и другите големи музеи в града са безплатни.

За феновете на фотографията пред портите на Люксембургската градина се организират безплатни открити изложби с едромащабни снимки от места по целия свят. Не забравяйте да отидете в парка, където парижани прекарват времето си около фонтана, добиват тен и слушат безплатно музика през летните уикенди.

Музиката

Париж се гордее не с една, а с две опери от световна класа. Добрите места в тях са доста скъпи, но ако си резервирате място по-рано и нямате нищо против да протягате малко врата си, има билети от по 7 и 10 евро. За зрители под 28 години билетите, закупени в последните минути - дори и за хубави места - също могат да достигнат ниски цени. Тези билети се продават 15 минути преди представлението. Операта на площад „Бастилия“ запазва 62 билета за правостоящи места на цена от 5 евро, които се продават до момента на започването на спектакъла, обикновено 90 минути преди началото му.

Ако се отбиете в катедралата „Нотр Дам“ в неделя следобед от 4 ч. и 30 мин. местно време, ще можете да слушате безплатно концерти на орган, изнесени в сакрална атмосфера.

Разходките

Най-евтиният и доставящ най-голямо удоволствие начин да разгледате града е самостоятелно. Преди една година в Париж бе въведена система от велосипеди под наем само за 1 евро на ден, които се плащат чрез кредитна карта. Благодарение на тези велосипеди, наричани Велиб, можете да видите множество места в града и да го обиколите независимо. Въпреки това трафикът в Париж би могъл да стане доста натоварен, а колелата се предлагат без предпазни шлемове, така че внимавайте.

В случай че не си падате по колоезденето, можете да се качите на автобус. Седмичните карти, които са валидни и за метрото, си заслужават инвестицията. Някои туристически линии включват номер 24 (минава през река Сена, Лувъра, Нотр Дам, Айфеловата кула, Шан-з-Елизе) и номер 30 (през Айфеловата кула, Триумфалната арка, Шанз-Елизе, Мулен Руж, Сакре Кьор).

Винаги си заслужава да се види река Сена. Опитайте малката бързоходна лодка Батобюс (Batobus) - струва 12 евро, но за разлика от другите лодки, билетите за нея важат за цял ден и може да прескачате между осем забележителни места.

Храната

Храната и напитките могат да се отразят зле на бюджета в столицата на кулинарното изкуство Париж, но ако се отдалечите от туристическите улици, ще откриете и по-евтини места.

За типично френска кухня не е необходимо да посещавате скъпи ресторанти. Опитайте Льо Буйон Шартие не само заради поразителния интериор с художествени декори, но и просто заради достъпната храна. Или изберете традиционния френски пикник в Ла Кантин дьо Кентен и пресечете прекрасния канал Сен Мартен.

Освен това можете да опитате заведенията за бързо хранене в изпълнения с атмосфера Латински квартал или обедните менюта с фиксирани цени, които са по-евтини от вечерните менюта.

За любителите на сладолед се препоръчва Бертийон, на края на Ил Сен Луи - малък остров по средата на Сена, от който се открива хубава гледка към града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още