IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разследват руски застрахователи за картел относно Олимпиадата в Сочи

Глобата, която може да бъде наложена на застрахователите, може да надмине 300 млн. долара

11:38 | 04.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Разследват руски застрахователи за картел относно Олимпиадата в Сочи

Федералната антимонополна служба (ФАС) на Русия започна дело по подозрение в ограничаване на конкуренцията на пазара и картелно споразумение срещу седем застрахователни компании, обединени в Сочински застрахователен пул, съобщава вестник „Комерсант”.

Сочинският застрахователен пул е създаден през май. В него влизат компаниите: СОГАЗ, "АльфаСтрахование", "Гефест", "Ингосстрах", "РЕСО-Гарантия", "Росгосстрах", "Согласие". Общият размер на собствения капитал на компаниите възлиза на 49 млрд. рубли.

Застраховането на олимпийските рискове в Сочи ще се извършва във всички сегменти на пазара – от застраховане на имущество до застраховане на отговорност. А размерът на олимпийските рискове, подлежащи на застраховане, засега не е известен. Обемът на инвестициите за Олимпиадата в Сочи през 2014 г. превишава 300 млрд. рубли. Досега застрахователният пул не е сключил застраховка във връзка с Олимпиадата.

По думите на началника на управлението за контрол на финансовите пазари във ФАС, в писмо от 24 юни до представител на правителството, въпросните седем застрахователи пишат за създаването на специален пул от застрахователи, които установяват „делово взаимодействие” с организационния комитет на Олимпиадата и органите на властта, отговорни за подготовката на олимпийските мероприятия.

В презентацията към писмото на държавната корпорация „Олимпстрой” (която ще строи инфраструктурата и основните обекти за зимната Олимпиада в Сочи през 2014 г.) се предлага да проведе конкурс за избор на застрахователи на олимпийските обекти, но от групата на въпросните седем застрахователи.

От ФАС коментират, че „ако вината на застрахователите бъде доказана, то тях ги очакват глоби в размер 1-15% от оборота на пазара, от който е дошло нарушението, или пък 4% от годишния оборот на компаниите”. В случая под годишен оборот се разбира обемът на застрахователните премии. И тъй като по данни на Росстрахнадзор, за миналата година на въпросните седем компании се пада около една четвърт от общия обем на премиите на руския застрахователен пазар – около 180 млрд. рубли, то глобата, която ФАС може да им наложи, може да надмине 7 млрд. рубли (над 300 млн. долара).

От ФАС за изпратили също писма до Министерството на регионите, Министерството на финансите и „Олимпстрой”, в които съобщават, че „каквото и да е създаване на благоприятни условия от страна на съответните държавни чиновници за участниците в Сочинския застрахователен пул ще бъде преценено като съучастие в нарушаването на антимонополния закон”.

Първите реакции на част от набедените в картел застрахователи са, че това е недоразумение. Разглеждането от ФАС на делото срещу застрахователния пул е насрочено за средата на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още