IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Олимпиадата в Пекин може да струва над 44 млрд. долара

От 2001 до 2008 г. за изграждане на инфраструктура, развитие на транспортната система и екология са вложени близо 41 млрд. долара

10:58 | 04.08.08 г.
Олимпиадата в Пекин може да струва над 44 млрд. долара

Над 40 млрд. долара е струвало строителството и развитието на Пекин по време на подготовката за Олимпийските игри, като общите олимпийски разходи може да надхвърлят 44 млрд. долара, съобщи на пресконференция днес официалният представител на управата на китайската столица Лиу Джъ, цитиран от РИА Новости.

„Общата стойност ще можем да разберем едва след края на Игрите“, е заявил той.

„От 2001 до 2008 г. за изграждане на инфраструктура, развитие на транспортната система и екология са вложени 280 млн. юана (около 40,9 млрд. долара)“, е уточнил Лиу Джъ в отговор на въпрос за стойността на Олимпиадата.

Тази цифра обаче не трябва да се разглежда като „стойността на предстоящата Олимпиада“, е отбелязал той.

„280 млрд. юана са инвестициите в изграждане на инфраструктура в Пекин от 2001 г. до 2008 г. Независимо от Олимпиадата, ние бяхме длъжни да направим това за нашите граждани“, завършил той.

По данни на правителството общата стойност на Олимпиадата, която е на път да се превърне в най-скъпата в историята, се състои от три части.

Освен строителство и развитие на града, общият бюджет на Олимпиадата в Пекин включва „стойност на операциите, проведени от Организационния комитет на игрите“, който към днешна дата по официални данни надхвърля 2 млрд. долара, както и строителство и реконструкция на обекти, което струва 13 млрд. юана (около 1,9 млрд. долара).

29-тата лятна Олимпиада ще се проведе в Пекин от 8 до 24 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 02.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още