IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пореден банков фалит в САЩ

First Priority се превърна в осмата провалила се финансова институция от началото на годината

13:30 | 02.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Пореден банков фалит в САЩ

Банковата система в САЩ понесе поредния си удар вчера, след като стана ясно че базираната във Флорида банка First Priority е била затворена от регулаторните органи заради проблеми от ипотечната криза. С това фалиралите банки в най-голямата икономика от началото на годината вече са осем.

First Priority, която разполага с активи за 259 млн. долара, е била затворена от офиса на финансовия регулатор във Флорида, след което депозитната база от 227 млн. долара е била продадена на намиращата се в Атланта SunTrust Banks Inc. От Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC) съобщават, че считано от понеделник, 4 август, шест от офисите на First Priority ще започнат да оперират като клонове на SunTrust, съобщава Bloomberg.

SunTrust, която е най-голямата банка в щата Джорджия, ще изкупи депозитите на 4 000 вложители във First Priority без премия, като за компенсация ще придобие активи за 42 млн. долара, се казва в съобщението на FDIC. Според регулатора от фонда за застраховане на депозити трябва да бъдат изтеглени 72 млн. долара. Същевременно първоначалните оценки показват, че фалиралата банка притежава незастраховани депозити за 13 млн. долара.

Скоростта, с която се увеличават проблемите пред финансовия сектор на САЩ, се увеличава значително през последните седмици. Сред основните причини за това са отписаните заради ипотечната криза активи за над 480 млрд. долара от началото на 2007 година. През миналата година в страната дейността си са приключили общо 3 банки.

Последната финансова институция, която беше затворена от регулаторите, беше един от основните играчи в ипотечния сектор на САЩ – калифорнийската банка IndyMac. Тя беше затворена в средата на юли и се очаква да доведе до загуби за фонда за депозитно застраховане в границите между 4 и 8 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още