IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът с нов рязък скок заради иранската ядрена програма

Коментари на израелските власти доведоха до ръст от близо 5 долара в рамките на броени минути

10:51 | 02.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът с нов рязък скок заради иранската ядрена програма

Цената на петрола отбеляза поредното си рязко повишение по време на последната борсова сесия за седмицата. Причина за това станаха коментари на заместник министър-председателя на Израел, че по отношение на иранската ядрена програма на дневен ред „стоят отворени всички възможни действия”, предава Bloomberg. За подклаждане на напрежението допринесе и отговорът на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, че страната му ще „отговори със сила” на всички чужди опити за забавяне на ядрената програма.

В резултат на взаимните нападки между Израел и Иран котировките на черното злато скочиха с над 4 долара до 128,60 долара за барел, като в крайна сметка септемврийските фючърси приключиха сесията с повишение от 0,8 на сто (1,02 долара) спрямо четвъртък при 125,10 долара за барел. Това означава, че цената на суровината е отбелязала първо седмично повишение за последните четири седмици. То възлиза на 1,5 на сто (1,84 долара).

Вчерашната сесия на борсата в Ню Йорк премина доста волатилно, като преди изострянето на напрежението в Близкия Изток петролът поевтиня до 122,10 долара за барел. Повод за разпродажбите на суровината станаха данните, че безработицата в САЩ се увеличава за пореден месец и вече достига 5,7 на сто. Това от своя страна поражда опасения за спад на търсенето на петрол в най-голямата икономика.

От постигнатия на 11 юли рекорд от над 147 долара за барел поевтиняването на черното злато надхвърля 15 на сто (22 долара), тъй като през последните седмици излизат все повече данни, че американското потребление пада. Цената на петрола се влияе доста силно от състоянието на американската икономика, тъй като тя е отговорна за близо ¼ от общото потребление в света.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта Брент повиши цената си с 20 цента и приключи седмицата при ниво 124,18 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още