IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Coca-Cola ще увеличи инвестициите в Африка

Компанията планира да открие до 2 хил. дистрибуционни центъра до 2010 г. в Нигерия, Мозамбик и Мароко

17:45 | 01.08.08 г.
Coca-Cola ще увеличи инвестициите в Африка

Coca-Cola възнамерява да увеличи дистрибуционните си центрове с локално управление в Африка с до 2 хил. през следващите три години, пише ajc.com. Според мениджърите този ход ще помогне на компанията да стигне до трудно достъпни пазари и да увеличи работните места на континента, за който се смята, че е твърде беден и нестабилен за развитие на бизнес.

Намеренията на компанията стават известни в момент, когато управляващите в Африка афишират желанието си да привлекат чуждестранни инвестиции в частния сектор.

„Да, оценяваме филантропията, но искаме да сме способни да бъдем самостоятелни“, казва Ухуру Кенията, вицепремиер на Кения и министър на търговията. Страните в Африка имат готовност и желание да установят партньорски отношение със частни корпорации, допълва Кенията.

Coca-Cola планира да открие до 2 хил. дистрибуционни центъра до 2010 г. в Нигерия, Мозамбик и Мароко.

Инициативата позволява на независими местни предприемачи да основат и управляват дистрибуционни центрове за напитки на Coca-Cola от името на компанията. Центровете най-често са разположени в селски или отдалечени области, където липсата на качествени пътища и инфраструктура затрудняват доставките с камиони. Хората, които откриват такъв център, наемат на работа други от областта, които продават и разпространяват безалкохолната напитка, често с помощта на велосипеди.

„Всички правят пари“, казва Уилям Асико, президент на фондацията Coca-Cola Africa Foundation.

Компанията стартира този план преди шест години и вече има над 3 хил. центъра, основно в Източна Африка, казва Асико.

Целта на експанзията е да създаде между 5 300 и 8 400 работни места. Планът предвижда инвестирането на между 320 млн. и 520 млн. долара в местните икономики, казват представители на компанията.

Coca-Cola, базирана в Атланта, оперира в Африка от 1928 г. Компанията е един от най-големите работодатели на континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още