IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия съкрати с 40% инвестициите си в щатски ипотечни облигации

Към момента инвестициите на Руската централна банка в американски ипотечни облигации възлизат общо на около 60 млрд. долара

13:01 | 01.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Русия съкрати с 40% инвестициите си в щатски ипотечни облигации

Централната банка на Русия от началото на годината досега е съкратила с 40% инвестициите си в американски ипотечни облигации, е съобщил днес по радио „Ехото на Москва” зам.-председателят на Централната банка Алексей Улюкаев, предаде РИА Новости. Той е уточнил, че съкращаването на вложенията е станало като при изтичане на срока на дадени ценни книжа, банката е получавала парите за тях и не е купувала нови книжа.

По думите на банкера тази „прекомерна предпазливост” е предизвикана от консервативния характер на финансовата институция, който изисква тя двойно и тройно да се презастрахова за сигурността на валутните резерви на страната, а не от реален риск за стабилността на американските ипотечни облигации.

През пролетта беше съобщено, че към 1 януари 2008 г. Централната банка на Русия е вложила в облигации на трите най-големи американски ипотечни агенции (Fannie Mae, Freddie Mac и FHLB) общо около 100 млрд. долара.

Така че към момента инвестициите в книжата на тези агенции възлизат общо на около 60 млрд. долара. Експерти са пресметнали, че около 50 млрд. долара от валутните резерви на Русия са инвестирани в облигациите на Fannie Mae и Freddie Mac, а около 10 млрд. долара – в книжа на FHLB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още