IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чавес насочва национализацията към банковия сектор

Президентът на Венецуела планира да национализира Banco de Venezuela, местното подразделение на испанската Banco Santander

12:48 | 01.08.08 г.
Чавес насочва национализацията към банковия сектор

Президентът на Венецуела Уго Чавес е твърдо решен да засили влиянието на правителството върху икономиката, като национализира местното подразделение на испанската Banco Santander SA. Плановете за национализиция на третата по големина банка в страната биха дали на държавата достъп до 285-те офиса на Banco de Venezuela SA Grupo Universal и депозити на стойност 9,46 млрд. долара, съобщи Bloomberg.

Тези намерения на Чавес се предшестват от национализация в петролния сектор, производството на стомана, циментовия сектор, електричеството и телекомуникациите. В стремежа си да придвижи страната до целта - „социализъм от 21-ви век“ правителството пропъжда инвеститори. През първото тримесечие на тази година  икономиката нарасна с най-бавен темп от повече от четири години заради свиване на чуждестранните инвестиции.

„При тези цени на петрола правителството има капацитет да купува и изглежда се насочва към нови сектори“, казва Алехандро Грисанти, икономист в Barclays Capital в Ню Йорк.

Чавес твърди, че ще плати справедлива компенсация за Banco de Venezuela, която Santander купува от правителството през 1996 г. По думите му той поддържа връзка с местния президент на банката и той се интересува от „приятелско споразумение“.

„Искам да си я върнем, защото това е банката на Венецуела – това е нейното име“, е заявил вчера Чавес по държавната телевизия. „Ще я поставим в услуга на Венецуела, защото банката беше много печеливша“.

Политически този ход може да окаже по-малко популярен в сравнение с другите национализации на Чавес, смята Мигел Карпио, икономист в Banco Federal CA в Каракас. Ускоряващата се инфлация и нарастващата престъпност вече засегнаха общественото одобрение на президента. През декември Чавес понесе първата си загуба, след като гласоподавателите отхвърлиха плана му за пренаписване на конституцията.

„Правителството поглъща компания, в която хората си държат парите, затова ситуацията е по-деликатна. Определено ще има съмнения в способността на държавата да управлява голяма финансова единица“, добавя Карпио.

Икономисти прогнозират, че правителството ще трябва да плати между 1,2 млрд. и 1,9 млрд. долара, за да придобие контрол върху подразделението на Santander.

Миналата година Венецуела даде 1,32 млрд. долара за най-голямата телефонна компания в страната и 739 млн. долара, за да купи основната електрическа компания от американската AES Corp. Чавес още води преговори с базираната в Люксембург Ternium SA за компенсацията за дела й в най-големия производител на стомана в страната и тепърва предстои да обяви споразуменията си с компаниите от циментовия сектор – мексиканската Cemex SAB, френската Lafarge и швейцарската Holcim.

Banco de Venezuela е създадена през 1890, национализирана е през 1994 г. и две години по—късно е продадена на Banco Santander. Тогава испанската банка плаща 351,5 млн. долара за дял от 93,4%, сочи информация от сайта на компанията. През първата половина на годината венецуелската банка е донесла печалба от 109 млн. евро (170 млн. долара) на компанията майка, което възлиза на 2% от печалбата на Santander.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още