IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вятърът изпревари водата по производство на зелена енергия на Острова

През 2007 г. 5% от енергията във Великобритания е била произведена от възобновяеми източници

10:56 | 01.08.08 г.
Вятърът изпревари водата по производство на зелена енергия на Острова

Вятърната енергия е осигурила по-голяма част от електричеството във Великобритания в сравнение с хидроенергията за първи път миналата година, сочат данни на правителството, цитирани от Ройтерс. Като цяло за производството на електроенергия по-често се е използвал природен газ отколкото въглища, а производството на ядрена електроенергия е продължило да намалява.

През 2007 г. 5% от енергията е била произведена от възобновяеми източници спрямо 4,6% през 2006 г. заради по-големия брой функциониращи вятърни електроцентрали, които са помогнали за намаляването на въглеродните емисии в страната.

„За първи път генерирането на електричество от вятъра превиши това от водата и се превърна в най-голямата технология за производство на електроенергия от възобновяеми източници“, казват от министерството, отговарящо за индустрията.

Добивът на природен газ се е понижил за седма поредна година, като през 2007 г. е отбелязан спад от 10%, а вносът е надминал износа за трета поредна година.

Въпреки растящите цени на природния газ през втората половина на миналата година, той е бил все пак по-рентабилен от въглищата във връзка с генерирането на електроенергия и неговият дял от производството на енергия се е повишил от 36% през 2006 г. до 43%.

Местното производство на въглища се е понижило с 6%, а вносът - с 13% от рекорден връх през 2006 г. заради заниженото търсене от страна на производителите на електроенергия.

Приносът на ядрената енергия в производството на електроенергия се е понижил до 15%, което е най-ниското ниво от 1987 г. заради продължителни дейности по поддръжка и ремонт в много от старите ядрени електроцентрали в страната.

Ръст от 27% в инсталираната мощност на вятърните електроцентрали е помогнал за повишаване на производството на зелена енергия и за компенсиране на част от загубата от електропроизводството на ядрения сектор без въглеродни емисии.

Общото производство на електроенергия се е понижило с 1,1% до 402 тераватчаса, което е първият спад на годишна база от 1997 г. като нетният внос е намалял почти с една трета, тъй като износът на електричество е бил по-голям от този през 2006 г., а вносът по-малък.

Потреблението на електроенергия от промишлеността се е понижило с 0,5%, а от домакинствата - с 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още