IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват най-слабия ръст на ирландската икономика от 22 години насам

Централната банка на страната прогнозира ръст от едва 0,6% за 2008 г.

18:10 | 31.07.08 г.
Очакват най-слабия ръст на ирландската икономика от 22 години насам

Икономиката в Ирландия тази година ще се развива с най-бавен темп от повече от две десетилетия, прогнозират от централната банка на страната, цитирани от Bloomberg.

В основата на забавянето е спадът от 17% в строителството, който води до ръст в безработицата.

Банката очаква ръст от 0,6% за тази година – най-слабият от 1986 г. Той ще се ускори на 2% през 2009 г., предвиждат от банката.

Забавянето на жилищния пазар в Ирландия е довело до по-слаба строителна активност, по-ниско потребителско доверие и е тласнало безработицата към 10-годишен връх. Според Института за икономически и социални проучвания в страната тази година икономиката може да преживее първата си рецесия от четвърт век.

Около 45 хил. нови жилища ще бъдат построени тази година, смятат от банката. Това е с 5 хил. по-малко от прогнозираните през април и спад от 42% спрямо година по-рано. Ипотечното кредитиране през юни се е покачвало с най-бавния годишен темп от почти 17 години, казват от банката.

Забавянето на икономическия растеж ще има негативни последици върху пазара на труда, на който няма изгледи за ръст на заетостта през 2009 г., казват от банката. Очаква се нивото на безработицата да се повиши на 5,9% през 2008 г. от 4,5% година по-рано.

Ирландската икономика е засегната от голям вътрешен шок – жилищната криза, и от редица външни шокове като кредитната криза, по-бавния световен растеж, поскъпването на стоките и силното евро, казва Браян Дивайн от NCB. „Това е оставило ирландската икономика в изключително слаба позиция в краткосрочен план.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още