IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват Естония и Латвия да попаднат в рецесия тази година

БВП на Латвия ще се свие с 0,5 на сто тази година, след което през 2009 г. ще отчете ръст от 0,1 на сто, се казва в доклад на Danske Bank

15:04 | 31.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват Естония и Латвия да попаднат в рецесия тази година

Латвийската и естонската икономика ще попаднат в рецесия тази година вследствие на спада на индустриалното производство и отслабването на потребителското търсене, съобщи Bloomberg, цитирайки прогноза на Danske Bank.

БВП на Латвия ще се свие с 0,5 на сто тази година, след което през 2009 г. ще отчете ръст от 0,1 на сто, се казва в доклад на Danske Bank A/S. За Естония има „голяма вероятност“ от спад на икономиката за цялата 2008 г., смятат от финансовата институция.

Усилващата се инфлация и понижаващите се цени на имотите спряха икономическия растеж, движен от потребителското търсене, в трите балтийски държави, които през 2006 г. отчитаха най-силен растеж в ЕС. Експанзията започна да губи почва през четвъртото тримесечие на 2007 г. в Естония и Латвия.

„Не очакваме възстановяване преди 2012-13 г., когато годишният икономически ръст ще се върне на нивата между 3 и 4 на сто в Латвия“, се казва в доклада.

През юни индустриалното производство в Естония се е понижило с 4,7 на сто на годишна база, което е четвърти пореден спад, съобщиха днес от статистиката на страната.

Пред Литва перспективите са по-добри – очаква се икономиката на страната да нарасне с 4,4 на сто тази година и с 2,6 на сто през 2009, се казва в доклада. През второто тримесечие БВП на Литва нарасна с 5,5 на сто.

„Голямо предизвикателство за литовската икономика ще бъде шокът от цените на енергията през 2010 г., когато се планира затваряне на построената по съветско време атомна централа. Това ще отбележи края на една епоха на относително евтина енергия“, смятат от банката. „Енергоемката икономика ще бъде затруднена и периодът на пригаждане може да е труден“.

Страната прие да затвори АЕЦ „Игналина“ през 2009 г. като условие за влизането си в ЕС. Сега правителството иска от ЕС да одобри отлагането на затварянето на централата най-рано за 2012 г., за да се предотврати удвояване на цените на енергията.

В Естония икономическият ръст за първото тримесечие се забави до 0,1 на сто на годишна база спрямо 7,1 на сто за миналата година, а БВП на Латвия нарасна с 3,3 на сто за първите три месеца на 2008 спрямо 10,3 на сто ръст за цялата 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още