IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кой е най-зависим от колите? САЩ? Не, Португалия!

Люксембург със своите 100 мили магистрали няма извинение за четвъртото си място в класация на страните с най-много коли

11:25 | 31.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кой е най-зависим от колите? САЩ? Не, Португалия!

Въпреки политиката си по отношение на алтернативните източници на енергия, европейската икономика става все по-зависима от петрола. Причината: колите. И Европа не е единствена в това отношение, пише списание Forbes, което прави класация на десетте страни, в които има най-много коли на човек от населението.

Въпреки че населението на развитите страни представлява по-малко от 20% от световното население, в същото време те притежават над 80% от превозните средства (леки и тежкотоварни автомобили).

Начело в списъка на Forbes е Португалия, в която през 2006 г. е имало 778 коли на 1000 души, по данни на организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

На второ място остава САЩ. До 2005 г. страната имаше най-много коли в света – както общо, така и на човек от населението. Трета е Нова Зеландия със 735 коли на 1000 души към 2006 г.

Американците поне имат извинение за многото си коли – живеят в голяма страна. Това обаче не може да се каже за жителите на Люксембург, които се нареждат на четвърто място със 727 коли на 1000 души. Страната има едно летище, 100 мили (около 160 км) магистрали и над 330 хил. моторни превозни средства.

От ОИСР изтъкват различни причини за закупуването на коли в различните страни. В САЩ например повече хора притежават коли в селските райони, отколкото в градовете, затова развитието на предградията се смята за причината американците толкова да разчитат на колите.

Това обаче не важи за Канада. По изминати километри на човек от населението канадците са задминати само от САЩ, Австралия и Люксембург. По-голямата част от тези километри в Канада са изминати обаче в градовете, а не в селата.

В Исландия пък, която е пета в класацията със 719 коли на 1000 души, няма разлика между притежанието на коли в градовете и селата.

Шеста е Италия с 666 коли на 1000 души, а седма – Австралия (659). На осмо място се нарежда Япония (612), а на девето - Словения (598).

Франция е доказателството, че общественият транспорт може би не е решението на проблема с трафика. Страната претендира, че разполага с една от най-добрите системи на обществен транспорт в света, и въпреки това се нарежда сред страните с най-много коли. Тя е на десето място с 595 коли на 1000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още