IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шнайдер Електрик купи компания за преобразуване на слънчева енергия

Xantrex има водещи позиции на пазара за преобразуване на слънчева енергия в Северна Америка, като присъства и в европейски страни като Германия и Испания

08:48 | 31.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Шнайдер Електрик купи компания за преобразуване на слънчева енергия

Шнайдер Електрик подписа финалното споразумение за придобиване на Xantrex Technology, съобщиха от компанията. С това Шнайдер Електрик стана собственик на всички общи дялове на Xantrex – един от трите световни лидера на пазара за преобразуване на слънчева и вятърна енергия.

Xantrex има водещи позиции на пазара за преобразуване на слънчева енергия в Северна Америка, като присъства и в европейски страни като Германия и Испания.

Според подписаното споразумение Xantrex ще следва вътрешно одобрен план за систематизация, съгласно който Шнайдер Електрик ще придобие всички дялове на компанията. Споразумението трябва да бъде одобрено от акционерите на Xantrex с положителен вот от минимум 66,7% от гласуващите - лично или от упълномощени лица.

Очаква се сделката да бъде приключена до октомври 2008 г., а цената по нея е 412 млн. долара.

Търговията с енергия от възобновяеми източници бележи все по-висок ръст, с тенденция за продължаващо повишаване през периода 2006-2012 г.: с 30% - за слънчевата енергия, и 20% - за вятърната.

Очаква се търсенето на тази енергия да продължи да се увеличава най-вече в резултат на нарастването на цените на енергията от невъзобновяеми източници, все по-нарастващата чувствителност на обществата към опазването на околната среда и природните ресурси и по финансови причини, казват от Шнайдер Електрик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още