IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордна глоба за BBC, фалшифицирала победители в състезания

Няколко телевизионни и радио предавания са глобени, общата сума, с която е наказана компанията, е 400 хил. паунда

15:38 | 30.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордна глоба за BBC, фалшифицирала победители в състезания

На британската медийна компания BBC беше наложена глоба от 400 хил. паунда от медийния регулатор Ofcom за заблуждаване на аудиторията на предавания, при които има включвания по телефона, съобщиха от ВВС. 

В скандала са замесени няколко предавания - както телевизионни, така и радио шоута, като на всяко от тях е наложена отделна глоба. Общата сума от тези глоби, която възлиза на 400 хил. паунда, е рекордна за компанията.

Според Ofcom от BBC са „фалшифицирали“ победителите в състезания, както и са провеждали нечестно състезания. Авторите на програмите са знаели, че публиката няма шанс да спечели състезанията, но въпреки това те са били излъчвани, допълват от регулатора.

„В някои случаи продуцентският екип предварително е решавал да излъчи състезанието и да насърчи участието на аудиторията с пълното съзнание, че публиката няма никакъв шанс да спечели“, поясняват от Ofcom. В други случаи пък от програми с технически проблеми са си измисляли имената на победителите.

От BBC приемат разкритията на регулатора, като подчертават, че Ofcom признава, че „нито BBC, нито някой член на екипа е спечелил пари от някоя от тези сериозни редакционни грешки“.

Проблемите са разгледани много сериозно и е предприет безпрецедентен план за справяне с тях, заявяват от компанията. В плана се включва обучение на над 19 хил. служители, нови ръководни правила за авторите на програми относно състезанията и др.

Ето и някои от глобените предавания и грешките, заради които са наказани:

- в шоуто на Клер Макдонъл по BBC 6 Music през септемви 2006 г. член на продуцентския екип създал фиктивни победители, тъй като нямало достатъчно реални победители за състезание (глоба: 17 500 паунда);

- по време на състезанието Comic Relief през март 2007 член на продуцентския екип се представил за победител заради проблем с телефонните линии (глоба: 45 хил. паунда);

- през септември 2007 зрителите на детското шоу TMi били заблудени, че човек от публиката, който всъщност се оказал от продуцентския екип, е спечелил състезанието (глоба: 50 хил. паунда);

- отново член на продуцентския екип, този път на предаването Sport Relief, се представил за победител в ефир през юли 2006 г. От BBC са открили, че това е било предварително решено за непредвидени случаи и че предупрежденията за възможни трудности при провеждане на състезанието не са били взети предвид (глоба: 45 хил. паунда).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още