IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зимбабве деноминира валутата си

„Зимбабвийският долар ще се деноминира с фактор от 1 към 10, което означава, че премахваме 10 нули от паричната стойност", обясни управителя на централната банка

13:39 | 30.07.08 г.
Зимбабве деноминира валутата си

Централната банка на Зимбабве обяви, че "ще пусне нова валута от 1 август" като част от опитите си да се противопостави на хиперинфлацията, съобщи BBC.

Според управителя на банката Гидеон Гоно ще бъдат махнати нулите от зимбабвийския долар, така че 10 млрд. долара ще станат 1 долар.

Миналата седмица правителството пуска банкнота от 100 млрд. зимбабвийски долара.

Официалната инфлация надхвърля 2 000 000%, но според някои икономисти реалната е далеч по-висока.

„Зимбабвийският долар ще се деноминира с фактор от 1 към 10, което означава, че премахваме 10 нули от паричната стойност. Днешните 10 млрд. долара ще станат 1 зимбабвийски долар ... в сила от 1 август“, е заявил Гоно по телевизионен канал.

По думите му високата стойност затруднява операциите на компютърните системи в страната. Заради стойностите в милиарди и трилион компютри, калкулатори и банкомати не успяват да обработят основни транзакции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още