IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обвиниха в корупция най-дълго служилия републикански сенатор в САЩ

Тед Стивънс е преизбиран шест пъти в Аляска, често е критикуван, че отклонява средства за щата, заобикаляйки обичайните процедури

13:28 | 30.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Обвиниха в корупция най-дълго служилия републикански сенатор в САЩ

Най-дълго служилият републикански сенатор в САЩ – Тед Стивънс, беше обвинен, че не обявил дарения за стотици хиляди долари от петролна компания, с които е ремонтирал дома си, съобщи АР.

Той е първият действащ щатски сенатор, срещу когото има федерално обвинение, от 1993 г. насам. Стивънс е разследван за проекта за реновиране на дома му в Аляска и за работата му с богати петролни компании.

Стивънс се кандидатира за преизбиране тази година. Обвинението срещу него може да повлияе негативно на шансовете на републиканците в битката за президентското място през ноември.

Според прокуратурата 84-годишният Стивънс е получил над 250 хил. долара от май 1999 г. до август 2007 г. под формата на подаръци от компанията в сферата на услугите за петролния сектор VECO Corp.

Стивънс е преизбиран шест пъти в Аляска, но тази година ще има най-сериозната конкуренция в кариерата си в лицето на кмета на Анкъридж Марк Бегич.

Обвинението гласи, че Стивънс е получавал подаръци от VECO и нейният основател Бил Алън, като за разследвания период Алън и други служители на компанията са искали от Стивънс да предприеме действия в полза на VECO, възползвайки се от позицията си.

Сред исканията на VECO са били финансиране и други помощи за проекти и партньорства на компанията в Русия и Пакистан, както и държавни субсидии от редица агенции и помощ за изграждането на газопровод в Аляска.

Стивънс, който е в Сената от близо 40 години, е насочил доста средства към родния си щат Аляска и често е критикуван, че заобикаля необходимите процедури за финансиране на проекти. От министерството на правосъдието следят отблизо тези средства, по-специално в случаите, когато те се засичат със сина на сенатора – Бен Стивънс. Той е лобист и бивш щатски сенатор и е получавал заплащане като консултант на много фирми от рибната индустрия, които са получавали облаги от закони, съставени от баща му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още