IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газопроводът „Южен поток” поскъпва двойно до 20 млрд. долара

Двойното увеличение на инвестициите може да затрудни започването на строителството на газопровода

10:51 | 30.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Газопроводът „Южен поток” поскъпва двойно до 20 млрд. долара

Инвестициите за реализацията на проекта за строителството на газопровода „Южен поток”, в който участва и България, ще бъдат от порядъка на 20 млрд. долара. Това е съобщил министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, цитиран от вестник РБК daily. А в началото на годината реализацията на газопровода се оценяваше на около 10 млрд. долара. Двойното увеличение на инвестициите може да затрудни започването на строителството на газопровода, смятат експерти.

Проектът „Южен поток” ще се реализилра от Газпром и италианската компания Eni. Част от тръбата ще преминава по дъното на Черно море от руския до българския бряг и ще стига до Италия и други страни. Проeктната мощност на газопровода е около 30 млрд. куб. м годишно. В проекта участват и България, Сърбия, Унгария и Гърция. Морската част на газопровода се предвижда да влезе в експлоатация през 2013 г.

Анализатори отбелязват в същото време, че на този етап не може да се каже дали цифрата от 20 млрд. долара е точна. Въпреки това трябва да се има предвид, че от началото на годината тръбите са поскъпнали с 50%, а доларът е загубил 5% от стойността си. Освен това на стойността на газопрвода ще повлияе и теренът, през който ще мине тръбата. А що се отнася до Газпром, удвояването на инвестициите за „Южен поток” ще му струва допълнително около 30 млрд. рубли годишно, което за газовия гигант не е никакъв проблем.

Според анализаторите поскъпването на проекта едва ли ще уплаши участниците в него, но ще ги накара да се замислят, особено като се има предвид, че „Южен поток” за разлика от „Северен поток”, няма да е свързан пряко с газово находище на Газпром, а ще се снабдява с газ главно чрез транзитирането му от средноазиатските страни.

Заедно с увеличението на цената на газопровода расте и цената на природния газ, така че проектът при всички случаи ще е изгоден, смятат експерти. Те отбеляззат обаче, че по сегашните разчети газопроводът „Набуко”, който е приоритетен за ЕС, ще струва с 30-40% по-евтино.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още