IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефката на PepsiCo е най-добре платената жена в щатска компания

13 жени, включени в класацията на 500-те шефове на най-големите компании в САЩ, са отчели увеличение на заплатите си с 27 на сто

17:04 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Шефката на PepsiCo е най-добре платената жена в щатска компания

Заплащането на топ мениджърите на 500-те най-големи компании в САЩ като цяло е намаляло миналата година за първи път от 2002 г. насам. Не е такова положението обаче с 13-те жени, заемащи постове главни изпълнителни директори, които са членове на този престижен клуб, пише Forbes.

След като през 2006 г. общото заплащане на шефовете на 500-те най-големи компании се увеличи с 38%, през миналата година то се е понижило с 15%. Въпросните 13 жени ръководители обаче отчитат увеличение на заплащането си общо с 27%.

Начело в класацията на Forbes за най-скъпо платените жени главни изпълнителни директори е шефката на PepsiCo Индра Нуйи, която е получила 12,7 млн. долара (включително 4,5 млн. бонуси) за миналата година, което я поставя на 139-то място от общо 500-те ръководители на големи компании.

Общото заплащане на Индра Нуйи обаче е едва 1/14 от това на лидера в общата класация – шефът на Oracle Лари Елисън, който е получил заплата от „едва“ 1 млн. долара, но затова пък е реализирал 182 млн. долара от упражняването на опции върху акции миналата година.

На второ място сред най-добре платените жени висши мениджъри е изпълнителният директор на Avon Products Андреа Юнг, която е получила общо за миналата година 12 млн. долара. Трета е шефката на Xerox Ан Мълкахи (11 млн. долара), следвана от Сюзън Айви (7,2 млн. долара) от производителя на цигари Reynolds American и Кристина Голд (Western Union, 5,7 млн. долара).

Експертите по заплащането не се наемат да гадаят кога и дали изобщо разликата в заплащането на мъжете и жените изпълнителни директори ще изчезне. Те прогнозират обаче, че броят на жените на такива позиции ще продължи да расте, тъй като все повече големи компании ще се опитват да диверсифицират ръководството си в това отношение.

В проучване на най-големите компании по продажби, неправителствената организация Catalyst е открила, че делът на жените на висши ръководни позиции се е увеличил до 15% от 12% през 2000 г. Това означава, че все повече жени ще могат да преговарят за по-големи заплати, смята Майк Ходак, основател на консултантската компания Hodak Value Advisors.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още