IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден спад на пропътуваните километри в САЩ

Обикновено през май трафикът се увеличава, тази година обаче той отчита рекорден спад

10:28 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден спад на пропътуваните километри в САЩ

Растящите цени на бензина и отслабващата икономика са намалили през май броя на изминатите мили по щатските магистрали с рекордните 3,7 на сто, съобщи Ройтерс, цитирайки данни на транспортното министерство на САЩ.

Изминатите 9,6 млрд. мили (14,5 млрд. км) по-малко са рекордно дъно за месеца, когато трафикът обикновено се увеличава заради националния празник Ден на загиналите във войните (Memorial Day) и началото на летните отпуски.

За петте месеца от началото на годината изминатите мили по щатските магистрали са намалели с 29,8 млрд. (2,4 на сто) спрямо същия период на 2007 г.

Последният път, когато е имало голям спад на пътуванията в страната, е бил през 1979 г., когато цените на бензина скочиха след иранската революция. Сегашният спад на пропътуваните разстояния обаче е по-продължителен и по-голям, коментира държавният секретар по транспорта на САЩ Мери Питърс.

Цената на суровия петрол падна с около 23 долара за барел след достигнатия връх този месец при 147 долара, а цената на бензина в страната отново е под 4 долара за галон. Въпреки това обаче Питърс не смята, че изминатите мили ще се върнат на предишните си нива, ако горивата поевтинеят значително, тъй като много потребители са предприели дългосрочни промени, намалявайки шофирането, избирайки по-енергийно ефективни превозни средства или използвайки обществен транспорт.

„По-малко пътувания е имало до традиционни бензиностанции и очакваме тази тенденция да продължи в близко бъдеще“, заявява Питърс.

Вчера от енергийното министерство на страната съобщиха, че търсенето на бензин през май се е понижило с 2,3 на сто на годишна база и е било на най-ниско ниво за този месец от четири години.

Вследствие на по-малкото пътувания по-малко средства влизат в държавния пътен фонд, който се използва за инфраструктурни проекти. Приходите във фонда, които идват от удържането на 18,4 цента от всеки продаден галон бензин и 24,4 цента за дизела, са намалели с 1,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още