IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови две банки в САЩ хлопнаха кепенците

Регулаторният орган затвори поредните две финансови институции, от началото на годината фалитите са вече седем

15:04 | 28.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нови две банки в САЩ хлопнаха кепенците

Още две американски банки са прекъснали функционирането си заради кредитната криза, става ясно от съобщение на американските регулаторни органи от петък, съобщава marketwatch.com. Задълженията по депозитите в двете засегнати институции са поети от Mutual of Omaha Bank. С това жертвите в американския финансов сектор от началото на годината вече стават седем.

В съобщението на Федералната корпорация по депозитно застраховане (Federal Deposit Insurance Corp.) Mutual of Omaha Bank трябва да поеме задълженията по депозитите в базираната в Рено, Невада, First National Bank of Nevada, както и на намиращата се в Нюпорт Бийч, Калифорния, First Heritage Bank of Newport Beach. Интересно обстоятелство в случая е това, че и двете закъсали банки са част от групата на аризонския холдинг First National Bank Holding Co.

Според FDIC поемането на задълженията от страна на Mutual of Omaha Bank е било най-евтиното решение за изход от ситуацията, тъй като целият размер на очакваните загуби от незастрахованите депозити се покрива от застрахователната полица на институцията. След този ход всички, които са депозирали средства в двете банки автоматично стават вложители в Mutual of Omaha Bank с целия размер на влоговете си в закъсалите институции.

Към края на второто тримесечие на годината активите на First National of Nevada са възлизали на 3,4 млрд. долара, а депозитите са възлизали на 3,0 млрд. Ситуацията във First Heritage Bank е по-добра, като активите й са били 254 млн. долара, а привлечените депозити – 233 млн., съобщават още от FDIC.

Поемането на задълженията от страна на Mutual of Omaha Bank ще донесе на институцията активи в размер на 200 млн. долара. Върху сумата на поетите депозити банката ще трябва да заплати на FDIC 4,41 на сто застрахователна премия. Самият регулаторен орган ще запази контрола върху останалите активи на двете банки. За регулаторния орган фалитите ще струват 862 млн. долара, добавя още marketwatch.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 01.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още