IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's: Качеството на кредитите в Източна Европа се влошава

Кредитната криза започва да се усеща в някои сектори в Източна Европа, въпреки че състоянието е по-добро от това в Западна Европа

11:01 | 28.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's: Качеството на кредитите в Източна Европа се влошава

За първи път кредитната агенция Moody's Investors Service е понижила за последното тримесечие на годината повече рейтинги на компании в Източна Европа, отколкото е повишила, тъй като финансовата криза, тръгнала от САЩ, придобива все по-глобални размери, съобщи Bloomberg.

Сред четирите компании, чийто рейтинг е бил намален, са Кремиковци и полската Zlomrex SA – най-големият доставчик в страната на метален скрап. Рейтингът на три компании е бил повишен, сред които руската банка ЗАО Промсвязбанк и украинското подразделение на BNP Paribas SA - УкрСиббанк.

От Moody's очакват качеството на кредитите в Източна Европа да се понижи още, тъй като инфлацията упражнява натиск върху централните банки за увеличаване на лихвите, което пък затруднява компаниите в погасяването на задълженията им.

По данни на Moody's в Западна Европа за периода април-юни са били понижени рейтингите на 173 компании – над три пъти повече от тези, чийто рейтинг е бил повишен.

„Кредитополучателите в някои сектори в Източна Европа започват да усещат влиянието на кредитната криза и на забавящия се икономически ръст“, коментира Рут Стропиана, главен международен икономист в Moody's Economy.com. „Все пак качеството на кредитите остава по-добро от това в Западна Европа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още