IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Electricite de France може да купи British Energy за 12,4 млрд. паунда

Сделката все още може да се провали, според анализатори предложената цена е ниска предвид многото критерии за оценяване на British Energy

17:48 | 25.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Electricite de France може да купи British Energy за 12,4 млрд. паунда

Британската компания British Energy се е съгласила да бъде закупена от френската електроразпределителна група Electricite de France (EDF) за близо 12,4 млрд. паунда (24,61 млрд. долара), съобщи Ройтерс, позовавайки се на запознат източник.

EDF е постигнала споразумение по предложението за 775 пенса на акция след месеци на преговори с British Energy. От френската компания се надяват да приключат сделката във вторник или сряда следващата седмица.

Въз основа на днешната цена на акциите на British Energy от 728 пенса пазарната капитализация на компанията е около 11,7 млрд. паунда. Според анализатори акциите не са поскъпнали заради опасенията на пазара, че сделката все още може да се провали, въпреки че е в напреднал стадий.

В споразумението се включва и делът от 35 на сто в British Energy, собственост на правителството. През януари беше дадена зелена светлина на строителството на нови атомни централи, което породи интереса към компанията.

Според анализатори предложената цена все още е ниска предвид многото критерии за оценка на British Energy.

„На база цена от 100 долара за барел петрол до 2012 г. и 70 долара за барел след това, оценяваме съществуващите активи на British Energy на 760 пенса“, коментира анализаторът Лакис Атанасиу. „Това е добра цена за съществуващите активи, но тя не включва новите атомни централи."

Оценяването на British Energy се оказа трудно заради ефекта от поскъпването на енергията, благодарение на който British Energy и акционерите поддържаха исканията си за по-висока цена. Поевтиняването на петрола през последните дни обаче може би е накарало компанията да си осигури споразумение.

Сделката обаче може да предизвика въпроси относно защитата на конкуренцията заради присъствието на EDF на пазара на електроенергия на Острова. В момента British Energy доставя около една пета от електроенергията във Великобритания, а делът на EDF за миналата година е бил 7,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още