IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредитните карти се превръщат в бреме за кредиторите в САЩ

Увеличават се необслужените потребителски кредити

18:15 | 24.07.08 г.
Кредитните карти се превръщат в бреме за кредиторите в САЩ

За заемодателите в САЩ, които доскоро са разчитали на печалбите от бизнеса с кредитни карти като спасение от ипотечната криза, използването на този коз става все по-трудно, съобщава Ройтерс.

Кредитните институции в САЩ като Washington Mutual Inc, American Express, Citigroup Inc, JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp са под натиск, тъй като все повече притежатели на кредитни карти изпитват затруднения при плащане на сметките си, а богатите клиенти са започнали да харчат все по-малко. В основата на това са понижаването на цените на жилищата, поскъпването на горивата и увеличаването на разходите за хранителни продукти.

Необслужените потребителски кредити в САЩ са възлезли на 2,57 трлн. долара в края на май – грубо 8400 долара на човек – и са били с 68% повече от началото на десетилетието, сочат данни на Федералния резерв.

През по-голямата част от десетилетието, разчитайки на повишаването на стойността на техните жилища, потребителите са теглили заеми и са се ориентирали към картите като предпочитано платежно средство. Затова и кредитните институции са увеличавали ограниченията по кредитните карти.

Много потребители обаче са ползвали кредити прекомерно и все повече са задлъжнявали, тъй като лихвите при много от кредитните карти са се покачили много над 20%, а такси като например такса за просрочване от 39 долара и 3% комисион при транзакциите с чуждестранна валута са станали стандартни.

През второто тримесечие Washington Mutual Inc регистрира загуба от 175 млн. долара от подразделението си за кредитни карти, като тя е предизвикана от повишаване на неизпълненията по кредитите и невъзможността за продажба на дълговете от картите на инвеститори заради неликвидните пазари. Това е първата загуба от картовите сметки за институцията от 2005 г.

Делът на несъбираемите вземания в портфолиото от кредитни карти при всяка от институциите - Bank of America and JPMorgan, се е покачил с двуцифрен процент през второто тримесечие спрямо първото.

За Citigroup кредитните карти също са се оказали бреме. Увеличение от 67% в загубите от кредити и 37% в резервите са били сред факторите, които са довели до загуба от 2,5 млн. долара за тримесечието.

„Увеличават се клиентите, които не обслужват задълженията си и се стига до отписвания“, казва главният финансов директор на банката, Гари Критъндън. „Това важи главно за тези географските райони, където ефектът от събитията на жилищния пазар, е най-голям.“

Проблемите на пазара на жилища също ускоряват фалитите.

Заради свиването на кредитирането много потребители все повече използват кредитните карти, дори за покупка на продукти от първа необходимост. В случай че имаше понижение на цените на горивата и хранителните продукти, това би помогнало, но в момента всичко се повишава, казва Критъндън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още