IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания ще лови незаконни имигранти с помощта на робот

"Hero" е с размерите на куфар и се движи с помощта на четири колела

10:37 | 24.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: BAE Systems
Снимка: BAE Systems

Полуавтономният сухоземен робот „Hero” ще се използва за предотвратяването на незаконната имиграция във Великобритания. Това стана ясно при представянето му на Международното изложение Фарнбъро 2008, съобщиха от BAE Systems, която е разработила робота.

В момента „Hero” e в процес на обширни тестове с Граничната агенция на Великобритания. Изпитанията са насочени към разработването на тактики и техники за бъдещото му използване.

Целта е да се намали физическото натоварване на служителите при претърсването на превозните средства, преминаващи границите.

Роботът e с размерите на куфар и се движи с помощта на четири колела. Бил е създаден с цел да подпомогне защитата на британските войски при извършването на обходни патрули в Ирак и Афганистан. Снабден е с камери и светлини, което му дава възможност успешно да проверява под камионни, автобуси и ремаркета.

Първоначално „Hero“ е изпробван в Кале – най-натовареното бизнес пристанище по пътя за Великобритания. Роботът е бил пуснат да търси незаконно преминаващи границата чужденци, като е работил заедно с граничните служители в зоната за проверка, и е минавал под камионите, които са изчаквали да се качат на фериботите.

Всяка седмица до 10 000 тежкотоварни автомобили преминават през Кале – маршрут, който привлича множество имигранти, отправили се към Великобритания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още