IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите в Азия с най-висок ръст от три месеца насам

Американските фючърси сочат към позитивна борсова сесия в САЩ

10:43 | 23.07.08 г.
Пазарите в Азия с най-висок ръст от три месеца насам

Азиатските книжа се повишиха най-силно от три месеца насам, като основна причина за ръста беше подновеният оптимизъм за кредитните пазари и понижението на петрола.

Японският бенчмарк Nikkei 225 отбеляза ръст от 0,97 на сто (127,97 пункта) до 13 312,93 пункта, хонконгският Hang Seng се повиши с 1,88 на сто (423,2 пункта) до 22 950 пункта.

Комплексният индекс на Morgan Stanley - MSCI Asia Pacific, включващ най-големите компании, търгувани на азиатските пазари, се повиши с 1,9 на сто до 135,5 пункта, което бе най-голямото му повишение от 21 април насам. Така от началото на седмицата индексът е нараснал с 4,9 на сто.

По-добрите от очакваните новини за финансовия сектор на САЩ бяха основна причина за ръста на азиатските пазари днес. Оптимизмът, че кредитната криза няма да продължава да дърпа назад световната икономика, накара инвеститорите да купуват акции.

Четири щатски банки, сред които JP Morgan, Citigroup и Bank of America, излязоха с по-добри от очакванията на анализаторите тримесечни отчети.

Отчетите на финансовите институции не бяха в никакъв случай добри, но не бяха и от най-лошите. Това накара инвеститорите да смятат, че влошаването на ситуацията няма да продължава, пише Bloomberg.

Банковият сектор беше двигател на ръста на азиатските пазари днес. Сред най-повишилите се акции бяха тези на най-голямата австралийска инвестиционна банка Macquarie Group Ltd и на най-голямата банка в Япония - Mitsubishi UFJ Financial Group Inc.

Оптимизмът се настани на на пазара още вчера, когато американските книжа регистрираха ръстове, петролът се понижи, а доларът поскъпна спрямо еврото. Към момента фючърсите на американските индекси S&P 500 и Nasdaq се търгуват със съответно 1,35 на сто и 1,07 на сто по-високо от цената на затваряне в Ню Йорк вчера. Често фючърсите на индексите показват какви са очакванията за посоката на отваряне на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още