IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иран и тропическите бури подкрепиха цената на петрола

Въпреки лекото повишение фючърсите се търгуват със 17 долара по-ниско от пика на 11 юли

09:59 | 21.07.08 г.
Иран и тропическите бури подкрепиха цената на петрола

Договорите за доставка през юли на лекия суров петрол, търгуван на борсата в Ню Йорк, се повишиха с 1,25 долара (1 на сто) до 130,13 долара за барел, след като миналата седмица черното злато поевтиня значително. Лондонският сорт Брент също регистрира ръст от 82 цента (0,9 на сто), като цената му стигна до 131,67 долара.

Според анализатори причината за поскъпването е повишеният риск ураган да удари Мексиканския залив, както и опасенията за изолация на Иран заради ядрената програма на страната.

Според щатските метеоролози има 29 на сто шанс тропическата буря Доли да се превърне в ураган, да влезе в Мексиканския залив и да засегне производството на петрол там. Около една четвърт от американското производството на петрол е концентрирано в залива.

„Националният център за урагани съобщи, че тропическата буря Доли пресича Мексиканския залив и се насочва към южните части на Тексас“, коментира пред Bloomberg Андрю Липоу, президент на Lipow Oil Associates LLC. Експертът очаква да има „закъснения при товаренето и транспортирането на петрола от Мексико до САЩ“.

Цената на петрола реагира и на политическата ситуация в Близкия Изток. Иран отново отказа да сътрудничи на Запада в петък и така увеличи възможността за нови санкции от страна на САЩ и Европейския съюз. На разговорите в Женева на 19 юли Иран отказа за пореден път да спре програмата си за обогатяване на уран под претекста, че той ще се използва за производството на атомна енергия.

Освен че Иран е вторият по големина производител на петрол в ОПЕК, страната граничи и с пролива Хормуз, през който преминава около една пета от световния трафик на петрол. Потенциален военен конфликт с Иран може да затвори пролива, което неминуемо ще се отрази на разходите, свързани с произвеждането и транспортирането на петрола.

Въпреки лекото повишение в началото на седмицата, фючърсите се търгуват със 17 долара (12 на сто) по-ниско от пика на 11 юли, когато горивото достигна цена 147,27 долара за барел. Само миналата седмица, цената на петрола се понижи с 11 на сто, което бе най-големият едноседмичен спад от 3 години насам. Причина за спада бяха сигналите за проблемите в световната икономика, които могат да застрашат потреблението на петрол.

Според експерти обаче потреблението извън САЩ и Европа е все още високо, което заедно с политическия риск, свързан с Иран, и заплахата от урагани в Мексиканския залив ще поддържа цените на петрола в трицифрения диапазон и за в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още