IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕБВР: Растящата инфлация заплашва икономическия растеж в ЦИЕ

Според българския премиер сред мерките, които държавата взима спрямо инфлацията, са строгата финансова дисциплина и стремежът за подобряване на енергийната ефективност

12:32 | 18.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР: Растящата инфлация заплашва икономическия растеж в ЦИЕ

Растящата инфлация може да навреди на бързия икономически ръст в редица страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), предупреди новият президент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Томас Миров.

„Трябва да осъзнаем, че инфлацията в тези страни, която е двуцифрена или дори над 20 на сто, има потенциала частично да разруши осъществения там прогрес“, е заявил Миров пред Financial Times в първото си интервю от поемането на поста си в началото на месеца.

Тъй като голяма част от настоящата инфлация се генерира от поскъпващите енергия и храни, е важно да се прави разграничение между страните износители на суровини като Русия и страни като тези в Централна Европа, които трябва да плащат повече за внос на суровини, пояснява Миров.

Изказването на Миров идва в условията на влошаващи се инфлационни очаквания пред страните вносители на енергия в региона, особено балтийските страни, тези в Югоизточна Европа и Украйна.

Томас Миров е заемал поста зам.-финансов министър на Германия преди да замени Жан Люмиер като президент на ЕБВР в момент, когато банката е изправена пред редица въпроси за бъдещето си, сред които обхватът на дейностите си, на изплащаните дивиденти и др.

Държавите от ЕС, които контролират около 60 на сто от акциите на ЕБВР, тази година отхвърлиха призива на САЩ за започване на изплащането на дивиденти от страна на банката. Вместо това тези пари са били насочени за възстановителни работи на площадката на атомната централа в Чернобил. Въпросът за дивидентите обаче винаги ще бъде поставян отново при отчитането на годишните резултати и при следващия дългосрочен преглед на състоянието на капитала на банката.

Тази есен ЕБВР трябва да реши дали да разшири дейността си извън бившия комунистически блок към Турция. Според Миров решението ще е положително, тъй като банката може да помогне в специфични области като финансирането на по-малки компании.

Според българския министър-председател Сергей Станишев 2007 г. е била по-трудна от гледна точка на нивата на инфлация спрямо сегашните. „Има и фактори, които стимулираха този процес в националната икономика, като членството в ЕС, което предизвика сближаване в цените на стоките и в заплащането на труда“, каза Станишев по време на днешния парламентарен контрол.

Политиката на правителството за догонващо увеличаване на заплатите и пенсиите в България е един от факторите, които косвено стимулират инфлацията, посочи още премиерът. По думите му в частния сектор за една година заплатите са нараснали с повече от 20 на сто.

На въпрос какво предприема правителството по отношение на инфлационните равнища министър-председателят отговори, че сред взиманите мерки е строгата финансова дисциплина. „Можете да си представите каква би била инфлацията, ако нямахме излишък от над 3 на сто от БВП“, заяви премиерът.

Той посочи и одобрения от правителството вчера закон за енергийна ефективност. По нива на енергийна ефективност България е на едно последните места в ЕС, отбеляза Станишев. Икономиката ни и домакинствата ни са енергоемки, заяви премиерът. По думите му правителството се стреми да намалява енергийната зависимост на България, „но това не е процес, който може да се случи за една година и опира до реализация на важни инфраструктурни проекти като НАБУКО например“.

Според последните обявени данни от националната статистика инфлацията у нас възлиза на 15,3% за юни спрямо същия месец на миналата година, докато спрямо май бе отчетена дефлация от 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още