IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Rolls-Royce планира мащабно навлизане в атомната енергетика

Британската компания разширява присъствието си в сектора, ще печели от строежа на реактори из целия свят

15:30 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Rolls-Royce планира мащабно навлизане в атомната енергетика

Британската компания Rolls-Royce, която освен с автомобилостроене се занимава и с производство на самолетни двигатели, планира да спечели позиции в атомната енергетика и се подготвя за строежа на ядрени реактори, съобщава FT.

Компанията има позиции в ядрения сектор, свързан с военните програми на Великобритания през последните години, тъй като се е занимавала с производството на мощностите на подводниците на Британският кралски флот. Сега ръководителите на Rolls-Royce виждат голям потенциал за растеж в гражданския сектор и ще създадат специално подразделение за ядрена енергетика, чиято дейност ще бъде фокусирана върху спечелването на поръчки за изграждане на реактори и свързаните с тях системи.

Джонатан Хейл, ръководител на отдела за бизнес развитие на компанията, смята, че притесненията около глобалното затопляне, енергийната сигурност и високите цени на сегашните енергийни ресурси ще допринесат за нарастване на популярността на ядрената енергетика, което може да донесе над 100 млрд. долара в следващите 15 години.

В момента Rolls-Royce притежава компанията Data Solutions & Systems, която е производител на контролни системи и инструментариум за ядрени реактори. Фирмата реализира годишни продажби в размер на 50 млн. британски лири. В началото на 90-те пък британците участваха в създаването на ядрената електроцентрала Sizewell B, в която се намират последните пуснати в експлоатация реактори на Острова.

Ръководителят на отдела за ядрена енергетика за граждански цели Джордж Лоув е на мнение, че компанията е в състояние да предложи компоненти за няколко различни вида реактори. По думите му от месеци се водят преговори с различни компании от сектора за подобряване на взаимната работа и съвместимост на компонентите.

Към момента в САЩ се изграждат четири ядрени електроцентрали, а в Азия се строят още около 20. В Европа в процес на изграждане са централи във Франция и Финландия. Скоро се очаква да започне и строежът на АЕЦ Белене в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още