IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Технологията „stop-start” става масова до две години

За потребителите естествено най-важен е въпросът как монтирането на новата технология ще се отрази на цените на новите автомобили?

12:44 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Технологията „stop-start” става масова до две години

Само след няколко години ще бъде обичайно при повечето автомобили, когато спрат на светофар, двигателят им да се изключи автоматично, а когато водачът иска отново да тръгне, двигателят автоматично да се включи, пише Automedia.bg.

Технологията е известна от няколко години, нарича се „stop-start” и пести доста гориво при градски цикъл на движение. Сега повечето големи производители ще я въведат при всички свои нови модели.

От Renault съобщиха, че системата „stop-start” ще бъде монтирана при всички техни продавани в Европа модели най-късно до две години. Същите планове има и Fiat, а от BMW вече монтират тази технология при повечето нови модели. Технологията въвеждат и в Peugeot, Citroën, Volkswagen, Mercedes, Opel, Ford…

Освен икономия на гориво, монтирането на системата „stop-start” води и до намаляване на вредните емисии СО2 с 3 г/км, което в светлината на новите стриктни норми на ЕС не е маловажно. Нещата се развиват и според инженерите на Renault намаляването на вредните емисии чрез технологията „stop-start”, може да достигне до 5-6 г/км, а икономията на гориво при градско управление до 15-20%.

За потребителите естествено най-важен е въпросът как монтирането на новата технология ще се отрази на цените на новите автомобили?

Пред изданието Automotive News Europe представители на Renault обясняват, че в момента това би повишило цената на новите модели с 500-600 евро, но перспективата е цената на това оборудване да намалява.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още