IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Конкуренцията на китайски стоки може да забави ръста на Балканите

Китай конкурира страните на Балканите с много широка гама стоки

09:49 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Конкуренцията на китайски стоки може да забави ръста на Балканите

Конкуренцията на китайските стоки може да забави икономическия растеж на балканските страни, които трябва да задълбочат търговската си интеграция, за да се справят с предизвикателството, заяви експерт на Световната банка за Европа и Близкия Изток, цитиран от АФП.

Китай конкурира страните на Балканите с много широка гама стоки. Износът на страните от региона не е много добър и има безпокойство за трайния им растеж.

В доклад на банката, който се отнася за Албания, България, Босна и Херцеговина, Хърватска, Македония, Черна гора, Румъния и Сърбия, се препоръчва на тези страни да задълбочат регионалното си търговско интегриране.

Така пазарът ще е по-ефективен, ще се насърчи конкурентоспособността и ще се подобри качеството и цените на стоките и услугите, а свободният пазар, създаден през 2006 г., е ефикасен инструмент за тази цел, подчертават от банката.

От банката препоръчват на правителствата на балканските страни да работят за подобряване на компетентносттта и конкурентоспособността на работниците, което ще им помогне да конкурират ниските заплати и много конкурентоспособните азиатски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още