IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американската борса скочи заради добри новини от финансовия сектор

За ръста на индексите спомогна и силното поевтиняване на петрола, който за два дни изгуби над 10 долара

08:48 | 17.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Американската борса скочи заради добри новини от финансовия сектор

Индексите в САЩ напреднаха силно по време на вчерашната сесия. Повод за оптимизъм даде съобщението за печалбата на банката Wells Fargo & Co., която излезе далеч по-голяма от очакванията. Това доведе до засилен интерес към книжата на институцията и те отбелязаха най-голямото поскъпване на акция от финансовия сектор в историята на американската борса, съобщава Bloomberg.

Пазарната капитализация на Wells Fargo се повиши с цели 33 на сто, след като акциите й поскъпнаха с 6,72 долара до 27,23 долара за един брой. Това се отрази на целия финансов сектор и той успя да заличи голяма част от изгубеното през предходните сесии. По този начин финансовият индекс S&P 500 Financial напредна с 12 на сто, като всяка една от банките, попадащи в него, повиши пазарната си капитализация с поне 10 на сто.

Позитивните настроения във финансовия сектор се подсилиха и от изказването на председателя на Комисията по  ценни книжа и борсови операции (SEC), че се обмислят възможности за ограничаване на късите продажби  на акциите на ипотечните кредитори Fannie Mae и Freddie Mac, както и на инвестиционните банки. Това доведе до поскъпване на акциите на Fannie Maes с 31 на сто до 9,25 долара и на Freddie Mac с 30 на сто до 6,83 долара за един брой.

За силния оптимизъм допринесе и значителният спад в цената на петрола, който поевтиня с над 10 долара през последните два дни. Особено благоприятно се отрази това на компаниите от транспортния сектор и авиокомпаниите, предава АР.

В крайна сметка широкият индекс S&P 500 нарасна с 30,45 пункта, или 2,5 на сто до 1 245,36 пункта в края на сесията, с което успя да се откъсне от тригодишното си дъно, отчетено през предходната сесия. Dow Jones Industrial Average се повиши с 276,74 пункта (2,5 на сто) и приключи вчерашната сесия при 11,239.28 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още