IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американският регулатор с нови рестрикции за спекулантите

Късите продажби на акциите на Fannie Mae и Freddie Mac, както и на инвестиционните банки ще се извършват при далеч по-строги правила

12:25 | 16.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Американският регулатор с нови рестрикции за спекулантите

Американската Комисия по ценните книжа и борсовите операции (SEC) ще направи пореден опит да спре пропадането на цените на акциите, съобщава FTD. 

Това се очаква да стане с приемането на нови, по-строги правила относно късите продажби на попадналите под значителен натиск акции на ипотечните кредитори Fannie Mae и Freddie Mac, както и на инвестиционните банки.

Вчера ръководителят на SEC Кристофър Кокс е разкрил плановете на институцията срещу спекулантите пред банковата комисия в американския Сенат. Причината за действията са нарастващите обвинения, че именно спекулантите са в основата на голяма част от пониженията в цените на акциите, тъй като залагат на къси продажби.

Сега се предвиждат ограничения за едновременните масови къси продажби, особено що се отнася до книжата на инвестиционните банки и ипотечните кредитори.

Според FTD рестрикциите могат да се пренесат и върху целия пазар, което ще ограничи значително обема на късите продажби.

В момента въпросът дали има полза от този вид финансови инструменти или той съдейства за срива на пазара е доста наболял в САЩ, като SEC провежда разследвания дали не е имало злоупотреби с продажби на късо непосредствено преди краха на инвестиционната банка Bear Stearns, както и при търговията с книжа на Lehman Brothers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още